Fudbal

Vraća se Prva liga Srbije: Hoće li GRAFIČAR doći do elite? (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Šta nas čeka ovog proleća? Velika borba za mesto u najvišem rangu srpskog fudbala...

Nikola Krstović, novi napadač Grafičara.
Izvor: MN Press

Dve nedelje posle Superlige - nastavlja se i Prva liga Srbije!

Ovog vikenda na programu su prve utakmice prolećnog dela sezone u kojoj nas čeka velika borba za mesto u eliti, a odmah ćemo gledati jedan od derbija - drugoplasirani Metalac (40) dočekaće u Gornjem Milanovcu trećeplasirani Zlatibor (37).

Taj meč s posebnom pažnjom pratiće iz redova lidera takmičenja, ekipe Grafičara, koja je tokom jeseni sakupila najviše bodova, čak 41.

U nastavku takmičenja ipak će biti slabiji pošto je najbolji fudbaler kluba, Željko Gavrić, prekomandovan u prvi tim Crvene zvezde, otišao je i Marko Konatar u istom pravcu, dok i pored naznaka tokom priprema - to nije uspeo da učini štoper Strahinja Eraković.

Ipak, vredno pojačanje u "grafose" stiglo je upravo sa "Marakane" - mladi napadač Nikola Krstović narednih šest meseci predvodiće napad člana Prve lige Srbije.

Videćemo da li će ekipi trenera Milije Žižića to biti dovoljno da se plasira u Superligu Srbije pošto za to ne postoje prepreke. Uprkos poslovno-tehničkoj saradnji sa Crvenom zvezdom - ne smatra se da je Grafičar i filijala crveno-belih.

"Grafičar nije Zvezdin 'B' tim, oni su klub kao i svaki drugi koji su upisani kao posebno pravno lice, što se naravno može proveriti u Agenciji za privredne registre", rekao je jesenas menadžer za licenciranje klubova pri FSS Nenad Santrač i tako potvrdio da će Grafičar u ovoj sezoni imati najviše ambicije.

Navijači Grafičara iz 2009. godine
Izvor: MN Press


"Grafosi" u prvom kolu prolećnog dela sezone gostuju Radičkom iz Pirota koji nje odustao od plasmana u Superligu, posebno zbog promene pravila takmičenja koja im dozvoljavaju da se nadaju.

Novitet u odnosu na prošlu sezonu jeste da nakon 30 odigranih kola NEMA podele bodova, ali se i dalje timovi dele na plej-of i plej-aut grupu. U viši rang takmičenja plasiraće se dve najbolje ekipe, dok će šansu za ulazak u elitu imati još trećeplasirani i četvrtoplasirani tim Prve lige Srbije. Za razliku od prošle sezone i tu je promenjen sistem, odnosno odmah će igrati sa 13. i 14. timom Superlige. Iz Prve lige Srbije ispadaju četiri najlošije plasirane ekipe...

To znači da je još mnogo opcija u igri, videćemo da li Kabel, kome je oduzeto 10 bodova zbog nameštanja utakmica može da se "digne", odnosno da li Smederevo, koji je iz istog razloga dobilo kaznu, može da se spase.

Još 14 mečeva je pred nama!

TABELA: Grafičar 41, Metalac 40, Zlatibor 37, OFK Bačka 37, Kabel (-10) 34, Kolubara 34, Radnički P. 33, Novi Pazar 32, Dinamo Vranje 31, OFK Žarkovo 31, Radnički KG 30, Trajal 26, Zemun 25, Sinđelić 23, Smederevo (-10) 15), Budućnost D. 15.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt