Fudbal

Holand, Holand, Holand, a o NJEMU ni reč: Dominira Primerom dok čeka Srbiju

Izvor mondo.rs

Sa njim u startnoj postavi, Sosijedad već ima 13 pobeda - koliko i cele prošle sezone. U La Ligi nema bolje ocenjenog centralnog veznog igrača.

Dok svet priča o gol-mašini Erlingu Brautu Holandu i njegovim nestvarnim statistikama od januarskog prelaska u Borusiju Dortmund, njegov dve godine stariji kolega iz reprezentacije Norveške nastavlja da igra fantastičan fudbal kao pozajmljen fudbaler Real Madrida.

Martin Odegard započeo je pasom u prostor za Mikaela Ojarzabala ključnu akciju u 60. minutu utakmice na "Anoeti", iz koje je potom "desetka" Real Sosijedada "kao rukom" poslužila Adnana Januzaja za njegov drugi gol u sezoni i devetu pobedu plavo-belih u poslednjih deset mečeva u prvenstvu i Kupu.

U seriji u kojoj su, između ostalih, pali Real Madrid, Atletiko Madrid, Valensija i Atletik Bilbao, ekipa trenera Imanola Algasila popela se na treće mesto na tabeli pred nastavak 26. kola La Lige: Real Sosijedad - Valjadolid 1:0 (0:0).

Možda će vas zanimati

Sosijedad je sa Odegardom u startnoj postavi već zabeležio 13 pobeda ove sezone, isto kao prošle bez njega, ali u svih 38 kola!

Dok čeka rasplet u subotu i nedelju, Algasil može da se pohvali da ima dvojicu najbolje ocenjenih centralnih veznih igrača u Španiji ove sezone, 21-godišnjeg Odegarda (7,47) i dve godine starijeg Mikela Merina (7,37), koji su u žestokoj konkurenciji ostavili iza sebe i jednog Tonija Krosa iz Real Madrida (7,30).

Odegard nije među najboljim igračima lige samo na rang listama specijalizovanih sajtova koji se služe složenim metrikama u proračunu kvaliteta igara pojedinaca i ekipa (poput navedenih ocena sa WhoScored), već i kada su u pitanju ocene kolega sportskih novinara iz "Marke", "Asa", "Mundo Deportiva", "Sporta" i ostalih listova u Španiji.

Kreator igre reprezentacije Norveške, koja će 26. marta u Oslu dočekati Srbiju u "pobedi ili idi kući" utakmici baraža za plasman na EURO 2020, opasniji je po rivala kada igra "dublje" kao centralni vezni igrač (tri gola, četiri asistencije, 13 utakmica), nego kada se povremeno pojavi na poziciji "trekvartiste", odnosno polušpica (gol, asistencija, sedam utakmica)

S obzirom na to da Halandova igra, kao i ostalih ubojitih centarforova današnjice, u mnogome zavisi od lopti iz sredine i prodora po bokovima, možda bi neoprezno bilo zapostaviti opasnost zvanu Martin Odegard.

Dovoljno je pogledati ovu kompilaciju njegovih poteza iz sezone 2019/20, staru već dva meseca.

Martin Odegard (sport)
Izvor: YouTube

Rezultati 26. kola:

petak

Real Sosijedad - Valjadolid 1:0 (0:0)
/Januzaj 60/

subota

Eibar - Levante 13.00
Valensija - Betis 16.00
Leganes - Alaves 18.30
Granada - Selta Vigo 21.00

nedelja

Sevilja - Osasuna 12.00
Atletik Bilbao - Viljareal 14.00
Espanjol - Atletiko Madrid 16.00
Majorka - Hetafe 18.30
Real Madrid - Barselona 21.00

Tabela: Barselona 55, Real Madrid 53, Atletiko Madrid 43, Sevilja 43, Hetafe 42, Real Sosijedad (-1) 40, Viljareal 38, Valensija 38, Granada 36, Levante 32, Atletik Bilbao 31, Osasuna 31, Betis 30, Alaves 30, Valjadolid 29, Eibar (-1) 24, Selta Vigo 24, Majorka 22, Leganes 19, Espanjol 19.