Fudbal

"Stara dama" slavi 106. rođendan: Vošo, budućnost je neograničena!

Autor Milutin Vujičić

Predsednik kluba zajedno sa legendama obeležio slavljenički dan u Vojvodini.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Fudbalski klub Vojvodina osnovan je na današnji dan (6. mart) pre tacno 106 godina u štrikerskoj radionici cika Save Šijakova, odnosno preciznije - u Temerinskoj ulici broj 12.

Na tom mestu sada se nalazi tabla koja je napravljena na stogodišnjicu osnivanja Vojvodine, a ispred nje danas su legende kluba, veterani i mnogobrojni istaknuti clanovi, zajedno sa predsednikom kluba Vojislavom Gajicem, položili venac od lovora.

"Danas je svecarski dan - našoj voljenoj Vojvodini je rodendan!", kazao je Gajic na pocetku svog obracanja prisutnima.

"Pre 106 godina, mladi momci, srednjoškolci, vecali su i odlucili da osnuju FK Vojvodina. Nisu slutili da ce Vojvodina posle jednog veka i malo više - izrasti u gigant. Ona je gigant Novog Sada, Srbije, ali i šire… Mi u Novom Sadu imamo cetiri ikone: Srpsku akademiju, Petrovaradinsku tvrdavu, Univerzitet, FK Vojvodina i dodao bih - stanovnike ovog grada koji cine raznolikost, naše bogatstvo".

Jedan od najstarijih klubova u Srbiji, osnovan 1914. godine, tokom svoje istorije dva puta je bio šampion i to u "zlatna vremena" - 1966. i 1989. godine, ali bilo je i drugih uspeha.

Vojvodina je osvojila Srednjoevropski kup 1977. i Kup Srbije 2014. godine, dok ce se dugo pamtiti i plasman u cetvrtfinale Kupa evropskih šampiona 1967. godine. Naravno, medu najvece uspehe kluba može da se svrsta i stvaranja mnogobrojih fudbalskih legendi.

Mnogo ih je, ali spomenimo samo Kostu Hadžija, Vujadina Boškova, Todora Veselinovica, Iliju Pantelica, Silvestera Takaca ili Petra Nikezica, pa do onih svežijih primera poput Dušana Tadica.



"Vojvodina je kroz vek i malo više imala razne faze, preživela je ratove, opstala sve do danas, usponi i padovi su normalni u ovom sportu! Uspelo se, Vojvodina ide dobrim putem, mora da se razvija, a obaveza nas u klubu jeste da imamo emociju i samo tako može da napreduje!", naglasio je Gajic i posebno se obratio prisutnim veteranima.

"Oni su ostavili veliki trag dok se fudbal igrao iz ljubavi, a danas su neka druga vremena. Ne smemo da izgubimo ljubav, ali moramo da se prilagodimo novim vremenima. Vojvodina ce trajati koliko bude ljudi koji je vole i koji uz emocije budu dolazili na stadion, kao i dok bude onih koji budu vodili klub".

"Buducnost je neogranicena, nek je našoj Voši srecan rodendan i da slavimo godinama", zakljucio je Gajic uz aplauz prisutnih.

Tagovi