Fudbal

Majstori "SUKNJICE": Ko najčešće gura loptu kroz noge rivalu? Nije Mesi!

Autor Milutin Vujičić

Potez na koji se gleda kao "poniženje rivala" često izvede i naši fudbaleri. Možda će vas iznenaditi koji su u pitanju...

Dribling u fudbalu često ne pravi nikakvu razliku u rezultatu na semaforu, ali mnogi dečaci širom sveta zaljubljuju se u ovaj sport baš zbog trikova s loptom!

Najbolji tehničari svih vremena zato su posebno poštovani, obožavali smo kao klinci da "kopiramo" njihove driblinge koje su doveli do savršenstva, a jedan od onih koji se posebno isticao jeste - "suknjica", odnosno guranje lopte čuvaru kroz noge.

Omogućavao je pretrčavanje rivala koji ne bi znao šta ga je snašlo, a uz to, iz nekog razloga, deklarisan je kao vrhunac "bezobrazluka", čak i poniženja...

Ne tako mali broj puta videli smo da posle tog poteza "prevareni" fudbaler bude žestoko isprovociran, pa se desi tu i poneki grubi start, posebno ako bi i publika skočila na noge posle napravljene "suknjice", poteza koji ne mogu svi da izvedu.

A, ko to najčešće radi ove sezone u Evropi, odnosno u "ligama petice"?

Ako su vam prve asocijacije bili najbolji fudbaleri planete, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, moramo da vas razočaramo da su daleko od "krema" u ovoj kategoriji.

Statističari sa specijalizovanog sajta "Football Refference" izračunali su da je ove sezone ovaj potez najviše puta izveo malo poznati Anđelo Fulđini, fudbaler iz Obale Slonovače, očigledno italijanskog porekla, koji nastupa za francuski Anže!

Anđelo Fulđini
Izvor: YouTube/AdStyles


U takmičarskoj 2019/20, čak 12 puta je na ovaj način prevario čuvara, a pogađate - igra na krilu. Ovakvo umeće sa loptom mu nije pomoglo u završnici pošto je zabeležio tek gol i asistenciju.

Jedini koji je stigao do dvocifrenog učinka, u kategoriji za koju smo mislili da niko ne broji, jeste fudbaler Vulverhemptona, ali ne najbolji dribler današnjice Adama Traore. Brzonogi napadač tek tri puta je igračima proturio loptu kroz noge, dok je njegov saigrač Dijego Žota to učinio 10 puta!

U Premijer ligi vredi istaći i Markusa Rašforda iz Junajteda sa devet, koliko ima i Alfonso Dejvis, fudbaler Bajerna.

Po osam "suknjica" napravili su Sančo (Dortmund), Rusilon (Volfsburg) i Beloli (Ren), odnosno Boga (Sasuolo) i Gomez (Atalanta), lideri Serije A u ovom segmentu, a verovali ili ne daleko najmanje "suknjica" viđa se u Primeri.

Tamo je lider Mesi, ali tek sa šest, dok ne ide da njega ne spomenemo bez Ronalda - koji je to učinio tek dvaput, ali njihove ostale brojke su zaprepašćujuće.

Za kraj, moramo i da se osvrnemo na srpske fudbalere!

Izvor: Alex Grimm/Bongarts


Iz "srpskog" Frankfurta tu su Mijat Gaćinović i Filip Kostić, koji su po četiri puta proturili igračima loptu kroz noge, dok je iza njih Dušan Vlahović (Fiorentina), sa tri "suknjice". Vešti dribler Nemanja Radonjić (Marsej) je na dva, koliko imaju i Marko Grujić (Herta) i Filip Đuričić (Sasuolo).

Naši igrači iz Premijer lige i Primere nisu se baš istakli.

Ne znamo da li će ovakva statistika nekome nešto značiti, ali je interesantno videti ko je najčešće spreman da pokuša da na ovaj način prevari rivala.