Fudbal

U Italiji bez sporta do 3. aprila, čeka se potvrda parlamenta!

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Poslednje vesti sa Apenina...

Koronavirus nastavlja da pravi probleme u Italiji i sada su u toj zemlji rešili da se makar reše jedne brige.

Tamošnji olimpijski komitet rešio je da suspenduje sve sportove u Italiji do 3. aprila!

Ovu odluku saopštio je Olimpijski komitet Italije, a odluka odmah stupa na snagu! Italija je zemlja sa najvećim brojem ustanovljenih slučajeva zaraze koronavirusom, a sada su doneli i najradikalniju odluku, makar što se tiče sfere sporta.


Ova odluka znači da se naredne skoro četiri sedmice sportska dešavanja u Italiji uopšte neće održavati. To uključuje i fudbalsku Seriju A, koja je u prethodnom periodu pretrpela dosta problema i promena u svom kalendaru.

Mečevi su bili otkazivani, dok su neki potom bili igrani pred praznim tribinama. Slično je bilo i na mečevima košarkaških klubova, a sada će bar na neko vreme taj problem organizacije sportskih nadmetanja biti rešen.

Odluku je doneo Olimpijski komitet Italije (CONI), što znači da se sada čeka samo još potpis premijera Italije Đuzepea Kontea, čime bi odluka bila usklađena sa poslednjim dekretom tamošnjeg parlamenta. Do sada je odluka bila da sportski događaji mogu da se održavaju, ali bez prisustva publike.

Takođe, kako je CONI nadležan samo za domaća sportska takmičenja, ovo ne može da se odnosi na međunarodna takmičenja.

To znači da, u slučaju Lige šampiona i Lige Evrope, jurisdikciju i dalje ima UEFA i te utakmice CONI ne može da zabrani, već jedino državni organi. Dakle, ti susreti još uvek nisu otkazani i očigledno je da će u narednim danima biti mnogo više vesti o tome hoće li mečevi biti igrani i u kojim uslovima.

Važno je naglasiti da ovo može da ima velike posledice po Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u 12 zemalja Evrope, a otvaranje će biti baš u Rimu. Na "Olimpiku" će 12. juna početi EURO 2020, što je tek nešto više od tri meseca od ovog trenutka.