Fudbal

Milioni koji su bacili mrlju na Svetsko prvenstvo 2006.

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Suđenje je počelo, a očekuje se i svedočenje Sepa Blatera, Franca Bekenbauera...

Bez obzira na debakl naše reprezentacije, Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. ostalo je upamćeno kao jedan od atraktivnijih i najbolje organizovanih Mundijala.

Ljubitelji fudbala pamte ga po podrazumevanoj pedantnosti domaćina, po debiju Lionela Mesija, po trijumfu Italije, sukobu Zidan - Materaci...

A, po svemu sudeći pamtiće ga i po velikoj korupciji.

Suđenje u slučaju prevare povodom organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. godine brzo je prekinuto ove nedelje u Švajcarskoj zbog odsustva optužena tri zvaničnka Fudbalskog saveza Nemačke iz tog perioda.

Taj proces se održava u mestu Belincona u Švajcarskoj, blizu granice sa Italijom, u kojoj je epidemija koronavirusa.

Prvi dan suđenja posle petogodišnje istrage zbog korupcije bio je u ponedeljak zatvoren za javnost, a trebalo bi da se nastavi u sredu i da traje tri nedelje.

Optuženi Teo Cvanciger, Horst Šmit i Vofgang Nirsbah bili su članovi organizacionog odbora Svetskog prvenstva 2006. u Nemačkoj, a taj odbor je vodio legendarni Franc Bekenbauer.

Četvrti optuženi je bivši generalni sekretar Svetske fudbalske federacije (FIFA) Urs Linsi.

O čemu se ukratko radi?

Pre nego što je Nemačka dobila domaćinstvo, Bekenbauer je leteo svetom i lobirao da njegova zemlja dobije Mundijal. Između 2002. i 2005. godine sakupio je sumnjiv iznos od 6,7 miliona evra, koji su potom pravdani na različite načine.

Bekenbauer je 2002. godine dobio pozajmicu u tom iznosu od direktora kompanije "Adidas" Roberta Luis Drajfusa (koji je preminuo 2009), a novac je potom bio uplaćivan na račun tadašnjeg zvaničnika FIFA Mohameda Bin Hamama u Kataru.

Taj zajam kasnije je izmirio Fudbalski savez Nemačke i to preko FIFA.

Ovaj tok novca zainteresovao je tužioce, a optuženi su na današnjem suđenju negirali optužbe o korupciji.

Bekenbauer (74) je takođe bio osumnjičen, ali švajcarski federalni tužioci prošlog avgusta nisu ga optužili zbog zdravstvenih razloga. On bi trebalo da svedoči na suđenju bivšim kolegama.

Među svedocima je i bivši predsednik FIFA Sep Blater.

Spornih 6,7 miliona evra pravdano je navodno lažnim tvrdnjama da je to bio "doprinos za ceremoniju otvaranja turnira turnira". Kao što je navedeno, taj novac je završio na računu posrednika FIFA Mohameda Bin Hamana, za koga tužioci tvrde da ne mogu da ga ispitaju.

Pred njima je komplikovan slučaj, jer moraju da ga reše do kraja aprila da ne bi zastario.