UMALO TRAGEDIJA U SVILAJNCU

Drama zbog otrovnog gasa u svlačionici: Naši su PUŠILI cigarete, pa ništa

Autor Nikola Janković

Predsednik Meševa kaže da je samo trebalo otvoriti prozor. "Na kraju, ne mogu da idem sa njima i kontrolišem ih, sve su to odrasli ljudi", tvrdi Radojko Ivanović.

Izvor: YouTube screenshot

Uroš Novičić, Stanko Gojković, Mihajlo Stojković, Slaviša Stašić i Stevan Simić - sve fudbaleri FK Kušiljevo iz Svilajnca - završili su u Opštoj bolnici u Kruševcu nakon što su ostali bez svesti usled trovanja gasom u svlačionici rivalskog FK Meševo.

Tragedija je, tvrde iz Kušiljeva, izbegnuta samo zbog toga što nijedan od fudbalera nije zapalio cigaretu neposredno po završetku lokalnog derbija.

"Još na poluvremenu u svlačionici je bilo zagušljivo i osećao se neprijatan miris plina", rekao je Novičić za "Alo", jedan od fudbalera kojima je pozlilo.

Možda će vas zanimati

Da li je plin ili ugljen-monoksid? Fubaleri Kušiljeva u izjavama pominjali su plin, koji se nalazi i u izveštaju Sektora za vanredne situacije. Tečni naftni gas (TNG) je bezbojan, veoma zapaljiv i eksplozivan gas, karakterističnog mirisa. Predsednik Meševa, međutim, pominje ugljen-monoksid, gas bez boje, mirisa i ukusa, lakši od vazduha. Spada u grupu hemijskih zagušljivaca i najvećih zagađivača vazduha.

"Po završetku utakmice nekolicina nas je u prostoriji osetila pritisak u ušima. A onda je saigrač Stevan Simić pao! Izneo sam ga napolje i vratio se da pomognem ostalima. Moji drugovi su padali jedan po jedan... Stojković je počeo da se trese, bio je ošamućen".

Sekretar gostujućeg sastava Jovan Stamenković prisetio se incidenta koji se dogodio u nedelju.

"Do kraja života verovatno neću moći da se oslobodim jezivih slika koje su mi se ukazivale. Pred nama su padali jedan po jedan igrač, sve mladi momci", klimao je glavom Stamenković.

Nakon što se sve dobro završilo, gostima je kroz glavu prošlo šta je moglo da se dogodi da...

"Prava je sreća da niko posle utakmice nije zapalio cigaretu u svlačionici. Eksplozija bi nas sve raznela! Na kraju se još sve dobro završilo".

Pogledajte prilog TV Centar iz Svilajnca.

TV Centar Svilajnac (sport)
Izvor: YouTube

Predsednik Meševa, Radojko Ivanović, nije želeo da prihvata na sebe odgovornost u pravom smislu te reči.

Konstatovao je da je samo trebalo otvoriti prozor i da bi, u tom slučaju, ugljen-monoksid imao gde da izađe.

"Očigledno je da ugljen-monoksid od plinske boce koja zagreva protočni bojler nije imao gde da izađe, jer su prozori bili zatvoreni. Nakon uviđaja, iz SUP-a su nam naložili da izvučemo crveno napolje. I ranije su se igrači tuširali u tim uslovima, ali u letnjem periodu prozor je otvoren. I, najiskrenije, naši fudbaleri su na dan utakmice pušili u svojoj svlačionici, pa se srećom ništa tragično nije desilo", pričao je predsednik FK Meševo, Radojko Ivanović za "Alo" i dodao da ne može on da brine o svemu i kontroliše...

"Na kraju, ne mogu da idem sa njima i kontrolišem ih, sve su to odrasli ljudi. Žao mi je zbog nesrećnih mladića iz FK Kušiljevo, ali mi je drago da su svi na kraju dobro. Sa našim sportskim prijateljima ostajemo u dobrim odnosima", dodao je Ivanović.

Posle svega, stvarno sreća da se završilo samo na gušenju...

Tagovi