NOVI UGOVOR ILI NE

Najvažniji stranac u istoriji Crvene zvezde!

Autor Milutin Vujičić

Zvezda ima odlične razloge i "za" i "protiv" da obnovi ugovor sa Benom. Napadač sa Komora ne samo da je briljirao u eri Vladana Milojevića, nego se pokazuje i kao "iks" faktor kod Dejana Stankovića.

Kako god se završili pregovori El Fardua Bena i Crvene zvezde - ostaće zapisano da je mnogo, baš mnogo, učinio za klub od dolaska u januaru 2018. godine.

"Kada mi je svojevremeno rekao da igra za reprezentaciju Komorskih Ostrva, mislio sam da me zeza. Tražio sam da mi pokaže na mapi sveta gde se nalaze ta njegova 'ostrva;. Kasnije sam se uverio da je on tamo Bog…",kazao je Vladan Milojević neposredno pre nego što će Ben, koga je poznavao iz Panionisa, postati fudbaler Zvezde - i to na njegovo insistiranje.


Nije postao baš "Bog", kako je to na Komorima, ali je postao ikona novog talasa Crvene zvezde pošto je bio fudbaler koji je klubu doneo prvi plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

El Fardu Ben bio je strelac dva gola u epskom revanšu plej-ofa kvalifikacija u Salcburgu, kada je u samo 60 sekundi dva puta "završio" akcije Miloša Degeneka, iako je do tog momenta delovalo da "mašinerija" na Red Bul pogon ne može da se zaustavi baš nikako.

Ujedno - to je značilo i veliki novac koji je Zvezdi pomogao da kasnije plati nove igrače, recimo Marka Marina, ali i da odradi ogroman posao oko infrastrukture, stadiona, omladinske škole…

Ispostaviće se da je Ben bio najbolje pojačanje Crvene zvezde u eri Vladana Milojevića i fudbaler koji se možda najbolje uklapao u stil koji je trener iz Aranđelovca hteo da nametne - igrao je odgovorno, požrtvovano i za tim, gotovo kao desna ruka Milojevića i Kosanovića.


Baš to je falilo prošle jeseni Crvenoj zvezdi u utakmicama sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom, kada El Fardu Ben nije registrovan za ovo takmičenje, prosto jer se činilo da će doći do rastanka.

Tokom letnjih priprema i u kvalifikacijama za LŠ delovalo je da se već pomirio sa odlaskom u Al Vahdu, tako da sem u revanšu protiv Suduve - nije ostavio dobar utisak. Možda je to delom i zbog toga što je imao rupturu mišića zbog koje je morao na terapije pred Kopenhagen, a nije isključeno da je "prikočio" i kako ne bi ugrozio već izvestan transfer.

Kada je odlazak u Emirate definitivno "propao", i kada je Ben shvatio da neće igrati Ligu šampiona, nije se nadurio na klub nego je "zasukao rukave" i svu energiju usmerio na Superligu.


Iako je propustio sedam utakmica zbog povrede i pravila o broju stranaca u protokolu - Ben je zabeležio čak 13 golova za Zvezdu. Ovog proleća "načeo" je Vojvodinu, doneo bod protiv Inđije i sam pobedio Mačvu sa dva pogotka i asistencijom.

Pokazao je tako da nije samo "sistemski igrač" za Vladana Milojevića, već i fudbaler vrlo upotrebljiv kod Dejana Stankovića, pošto se idealno "otvara" između linija i potom pravi prednost.

* El Fardu Ben bio je tema i podkasta "Sve u 16" prilikom gostovanja Milana Kosanovića *



Ben ne samo da ima taktičke kvalitete, koje je pokazivao disciplinovanom igrom na desnom krilu, kada je praktično znao da postane i peti igrač u odbrani, i ne samo da je upotrebljiv na više pozicija u napadu, nego je izuzetan strelac.

Štaviše, Ben je drugi najbolji strelac od svih stranaca koji su nastupali u Crvenoj zvezdi sa 46 pogodaka u svim takmičenjima, dok mu "beži" samo Boaći koji ima 58 u dva mandata.

Važna okolnost kod Bena, u odnosu na druge strance, jeste i što mu nije smetalo da igra u Superligi. U prvoj polusezoni dao je osam golova, prethodne je imao 17 pogodaka, dok je vrlo moguće da taj svoj učinak "obori" do kraja aktuelne takmičarske godine.

Ben takođe donosi i dosta asistencija, ima dobar prekid, deluje kao "tihi" vođa na terenu, a iako nije najkvalitetniji stranac koji je igrao u Zvezdi - svakako je najvredniji!

Izvor: MN Press


Naravno, ako pod strancima ne računamo fudbalere sa ovih područja, posebno one koji su pre rata napravili velike uspehe sa Crvenom zvezdom, što se posebno odnosi na generaciju koja je postala šampion Evrope…

Da li bi Crvena zvezda trebalo da produži ugovor sa Benom? Aktuelni ugovor ističe predstojećeg leta i postoje odlični razlozi "za" i "protiv".

"Za" je očigledno to što je i ove sezone najbolji fudbaler tima koji odlično poznaje uslove u klubu i brzo je postao miljenik i Dejana Stankovića koji ga je označio kao jednog od četvorice igrača koje ni po koju cenu nisu smeli da prodaju prošle zime.

"Protiv" je faktor čuvene zasićenosti, mada ovog proleća deluje da to ne postoji kod njega, a najviše od svega krštenica koja kaže da će Ben u junu proslaviti 31. rođendan.

Uz to, prema saznanjima MONDA, njegov ostanak ne bi bio tako jeftin za klub pošto reprezentativac Komora insistira na ugovoru vrednom 650.000 evra, što je za oko 150 hiljada više nego što u ovom trenutku dobija na godišnjem nivou.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt





Šta je onda najpametnije rešenje?