Fudbal

Spartaku je Superliga bitnija - zato i golobradi tim u Beogradu!

Autor Vladimir Sukdolak

Trener Subotičana objasnio novinarima zbog čega je drastično promenio sastav i šansu dao mlađima, pa i potpuno neiskusnim igračima protiv Partizana u osmini finala Kupa.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Pre početka utakmice na stadionu Partizana moglo se čuti da je meč sa Spartakom u osmini finala Kupa Srbije jedan od bitnijih ovog proleća, jer posle nepromenjene situacije na tabeli Superlige, "parnom valjku" je šansa u nacionalnom Kupu, po svemu sudeći, i ova sezone ostala kao jedina za trofej.

Tim Sava Miloševića uspešno je prebrodio prepreku ka odbrani trona, a "golubovi" su u Suboticu ispraćeni sa četiri komada u mreži Ivana Dokića.


Za razliku od Beograđana, gosti iz Bačke imali su drugačije ambicije ove sezone u masovnijem domaćem takmičenju. Rezultat im nije bio na prvom mestu, već da mladi fudbaleri steknu iskustvo(!?)...

Čuvar mreže ekipe sa krajnjeg severa Srbije jedan je u nizu mladih Subotičana, koji je ovog utorka u Beogradu dobio šansu od šefa stručnog štaba Vladimira Gaćinovića. Za devetnaestogodišnjeg golmana čak se može reći da je prilično iskusniji od nekolicine saigrača na utakmici sa Partizanom.

U protokolu za meč sa crno-belima našla su se imena samo četvorice fudbalera koji su prošlog petka igrali protiv Čukaričkog (1:4) prvenstvenu utakmicu. Dok su Filip Dujmović, Nemanja Tekijaški i David Dunđerski meč posmatrali sa klupe podno zapadne tribine, Vladan Vidaković bio je od prvog minuta na terenu.

Većina standardnih fudbalera nije ni doputovala u Beograd.

"Mi smo se i pre početka sezone dogovorili da u Kupu guramo grupu mlađih igrača. Dosta njih igralo je i u prvom kolu protiv Novog Pazara. Postavili smo prioritete...", rekao je posle meča trener Spartaka.

Zanimljivo da se na spisku od 18 igrača našlo čak njih peteorica koji ove sezone nisu upisali ni minut na terenu, a dvojica, Nikša Vujanović i Andrija Milić, bili su u startnih 11. Član selekcije Srbije do 18 godina Aleksa Đurasović dobio je priliku u drugom poluvremenu, kao i Luka Bijelović.

"I da smo izašli u najjačem sastavu, teško da bismo mogli da pariramo Partizanu, pogotovo što imamo nekoliko rovitih igrača. U subotu imamo vrlo značajnu utakmicu protiv Vojvodine i cilj nam je da se plasiramo u plej-of. To nam je značajnije, a hteli smo da poklonimo pažnju omladinskoj školi i zbog toga je danas u sastavu bilo toliko mladih fudbalera", objasnio je Gaćinović.

Pored Vidakovića, dvocifren broj nastupa za Spartak ove sezone u početnoj postavi imali su još samo Milan Milanović (odigrao 17 mečeva pre Partizana) i Portugalac Andrezinjo (10).

Golman Dokiće je do meča sa crno-belima na terenu proveo 778 minuta ove sezone. Mihajlo Ivančević 369, Mihajlo Baić 190, Aleksandar Vidović 38, Mihailo Milutinović 211 i nekadašnja nada Partizana Strahinja Jovanović 70.


Prosek godina početne postabe Spartaka protuv crno-belih bio je 20,45 godina, a celog tima, zajedno sa rezervama još manji – 19,68.

Najstariji bili su Milanović i Milutinović sa 25, a najmlađi Baić i Đurasović sa 17.