Fudbal

Bilo je tiho i prazno u Bundesu i 2:0 umalo nije bilo dovoljno za pobedu

Izvor mondo.ba

Pred praznim tribinama Borusijaparka, domaći su desetak minuta pre kraja imali sigurnu prednost. Stvari je potom zakomplikovao njihov golman Jan Zomer...

Izvor: Jörg Schüler/Bongarts

U zaostaloj utakmici 21. kola Bundeslige, koja je bila zakazana još za prvu polovinu prošlog meseca, Borusija iz Menhengladbaha je rezultatom 2:1 ostvarila pobedu pred praznim tribinama.

BORUSIJA (M) - KELN 2:1 (1:0)
/Embolo 32, Mere 71 autogol - Ut 81/

Kalendarom takmičenja, prvobitno je bilo planirano da dva tima na Borusijaparku snage odmere 8. februara.

Međutim, olujno nevrijeme je tad reklo ''ne'' fudbalu, pa je meč odložen za 11. mart - kada je koronavirus rekao ''ne'' navijačima koji su želeli da sa tribina posmatraju ovaj okršaj.

Na kraju, protiv aktera ovog meča se urotila i kiša, pa je drugo poluvreme delimično odigrano po snažnom pljusku i već nakvašenom terenu.

U takvim uslovima, bolje se snašla domaća ekipa koja je stekla rezultatsku prednost u 32. minutu, a taj "plus" je duplirala dvadesetak minuta pre poslednjeg zvuka pištaljke.

Tima Horna je u prvom poluvremenu savladao Bril Embolo, a u tome mu je ''pomogao'' protivnički igrač, Tunižanin Eljes Škiri, kojeg je pogodila lopta prilikom udarca Borusijinog napadača i prevarila njegovog saigrača na gol-liniji.

Embolo je bio akter i drugog gola tima iz Menhengladbaha. Želeo je švajcarski reprezentativac rođen u Kamerunu da u 71. minutu asistira Markusu Tiramu sa desne strane, ali je defanzivac Kelna Horhe Mere nespretno intervenisao ispred Horna i zatresao vlastitu mrežu.

Već pominjani nakvašeni teren razlog je greške koju je u 81. minutu napravio domaći čuvar mreže Jan Zomer. Loše je ispucao loptu u polje - samo do Marka Uta koji se nalazio na 25 metara od gola. Nemac je pobegao čuvaru, a potom se namestio na udarac i pogodio, vrativši nadu gostima da mogu da izbegnu poraz.

Mogao je Ut u trećem od ukupno četiri minuta sudijske nadoknade da postane heroj svog tima, ali je iz izgledne pozicije sa desne strane šutirao direktno u dobro postavljenog Zomera.

Bila je to šesta pobeda Borusije nad Kelnom u Mehnengladbahu na poslednjih sedam utakmica, a poslednji domaći poraz od večerašnjeg rivala jedna generacije Borusije upisala je u novembru 2016. godine.

Ipak, što je domaćima mnogo značajnije, vratili su se u grupu timova koji će nakon 34 kola izboriti nastup u Ligi šampiona. Trenutno su četvrtoplasirani uz 49 bodova, šest manje od lidera Bajerna.

Keln je ostao na desetoj poziciji.

BUNDESLIGA - 21. kolo

Borusija (M) - Keln 2:1 (1:0)
/Embolo 32, Mere 71 autogol - Ut 81/

TABELA: Bajern 55, Dortmund 51, Lajpcig 50, Menhengladbah 49, Bajer 47, Šalke 37, Volfsburg 36, Frajburg 36, Hofenhajm 35, Keln 32, Union Berlin 30, Ajntraht (-1) 28, Herta 28, Augzburg 27, Majnc 26, Fortuna 22, Verder (-1) 18, Paderborn 16.