Fudbal

REVOLUCIONARNO: EURO se igra 2020, ali u DECEMBRU?

Izvor mondo.rs

UEFA bi mogla da pronađe kompromisno rešenje.

Kada se virus korona pojavio, nismo mogli ni da zamislimo da će u ovolikoj meri uticati na svetski sport. Ugroženo je održavanje Olimpijskih igara, Evropskog prvenstva u fudbalu, a nemamo pojma kada bi mogle da se završe lige koje su u toku.

Bilo je predloga da se Evropsko prvnestvo u fudbalu pomeri za leto 2021. godine, ali je UEFA, izgleda, smislila nešto drugačije. Njihov plan je da se igra ove kalendarske godine, ali u novom terminu.

Možda će vas zanimati

Izbor je pao na decembar, što iz ove perspektive deluje kao vrlo nerealna opcija. Istina, time bi se otvorio prostor da se tokom leta završe prvenstva u svim evropskim ligama, ali bi onda Evropsko prvenstvo uticalo na kalendar u narednoj sezoni.

UEFA će u utorak razmatrati ovu i još neke opcije, a konačna odluka će sigurno izazvati nezadovoljstvo kod neke od zainteresovanih strana. Evropska kuća fudbala će kao atribut koristiti to što se naredno leto ''slobodno'', pa da će domaća prvenstva tada imati više vremena da se završavaju.

Ovakav razvoj situacije bi pogodovao Svetskom prvenstvu u Kataru. Naime, FIFA bi imala model po kom bi Mundijal, koji je na programu za dve godine, takođe održala u zimskim mesecima, bez prevelikog uticaja na domaća prvenstva u Evropi.

Fudbalska prvenstva širom Evrope se gotovo sigurno neće nastaviti početkom aprila, kao što je ranije najavljeno, a to znači i da neće uspeti da budu gotova na vreme. Jedine dve opcije koje se u ovom trenutku razmatraju su decembar 2020. godine i leto 2021. godine.