Fudbal

Mihin mentor otkrio: Jedva je prešao u defanzivnu liniju...

Izvor mondo.ba

Sven Goran Erikson bio je na mukama

Izvor: Elisenda Roig/Bongarts

Siniša Mihajlović, legendarsni srpski fudbaler, a sada trener Bolonje i čovek koji se unazad nekoliko meseci bori sa leukemijom, nastupao je, tokom igračke karijere, za četiri italijanska kluba.

Sve je počelo od Rome, u koju je stigao 1992. godine iz Crvene zvezde, a nastavilo se Sampdorijom čiji član je postao dve godine kasnije.

Nakon četiri godine boravka u taboru Đenovljana, Miha se preselio u Lacio gde se zadržao šest godina a poslednji u nizu klubova na Apeninima bio mu je Inter, za koji je nastupao dve godine, posle čega je okačio kopačke o klin 2006. godine.

U poslednja dva navedena kluba Miha je delio svlačionicu sa sadašnjim komandantom Crvene zvezde Dejanom Stankovićem, a posebno je interesantna priča o dolasku među "nebeskoplave", koju je sa javnosti podelio Sven Goran Erikson, koji je sa Lacijom osvojio duplu krunu u sezoni pre tačno dve decenije, i koji je bio Mihajlovićev mentor i u Sampi.

"Trenirao sam ga i tamo, ja sam ga na kraju krajeva doveo u Lacio", rekao je 72-godišnji švedski stručnjak u razgovoru za "The Coaches' Voice".

"Igrao je na poziciji levog krila. Stalno sam mu govorio: Siniša, nisi krilni napadač već defanzivac. Uzvraćao mi je rečima: Ne, ne, ja sam krilo ili ofanzivni vezni. Međutim, nakon određenog vremena uspeo sam da ga ubedim i zauzeo je mesto u odbrambenoj liniji, te postao jedan od najboljih na svetu. Imao je najbolju "levicu" na svetu", istakao je Erikson.

U dresu Lacija Mihajlović je odigrao 193 utakmica i postigao 33 gola. Sa rimskim timom je osvojio sedam trofeja, a pehare je podizao i ka igrač Vojvodine, Crvene zvezde i Intera.