Fudbal

Odlazak bivšeg igrača Zvezde i Partizana: Preminuo Ranko Borozan

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Nekadašnji šampion Jugoslavije preminuo je u 86. godini života.

Izvor: MN Press arhiva

Odlazak nekadašnjeg igrača oba "večita" rivala.

Fudbalski klub Crvena zvezda je sa velikim žaljenjem obavestila javnost da je u četvrtak, u 86. godini života, preminuo Ranko Borozan, stoji u saopštenju na sajtu kluba.

Borozan, koji je igrao za Partizan od 1954. do 1957. i potom naredne dve godine proveo u Crvenoj zvezdi, rođen je 25. jula 1933. godine u Mostaru.

Karijeru je počeo u lokalnom Veležu, gde je već sa 17-godina postao prvotimac. Potom je usledio dolazak među beogradske crno-bele, gde je upisao 43 nastupa u Prvoj ligi.

U Crvenu zvezdu je stigao u decembru 1957. godine i ostao dve pune godine, pre nego što je prešao u redove OFK Beograda.

Borozan je odigrao sedam mečeva za mladu reprezentaciju Jugoslavije, a debitovao je i za B tim.

Bio je jedan od igrača koji je jednog "večitog" rivala zamenio drugim.

Među golovima koje je postigao, u njegovoj karijeri se posebno izdvaja onaj za Zvezdu, u finalu Kupa Jugolsavije u sezoni 1957/58, kada je bio strelac protiv "svog" Veleža u pobedi 4:0.

Jednom je bio šampion Jugoslavije u dresu Zvezde i tri puta nacionalnog kupa - dva je osvojio sa crveno-belima, a jedan u sa timom iz Humske.

"FK Crvena zvezda porodici i prijateljima našeg Ranka izražava poruke najiskrenijeg saučešća", navodi se na sajtu crveno-belih.

Osim za Velež, Partizan i Crvenu zvezdu, Borozan je nastupao i za OFK Beograd i Jedinstvo iz Zemuna.