Fudbal

Veličanstvenih 11 koji su odoleli izazovima Evrope: Pele, pa svi ostali

Autor Vladimir Sukdolak

Napravili smo postavu u formaciji 4-4-2 od fudbalera koji nikada nisu igrali za evropske klubove. Brazilci dominiraju...

Nije bilo lako izdvojiti 11 fudbalera u formaciji 4-4-2 služeći se činjenicom da nikada nisu obukli dres nijednog evropskog kluba.

Do osamdesetih godina prošlog veka južnoameričke zvezde su uspevale nekako da se odupru bogatim ponudama velikana sa Starog kontinenta, pre svega iz Italije i Španije.

Danas je tako nešto nezamislivo!

Izabrali smo igrače iz Južne i Srednje Amerike, Azije i Afrike. Najviše ih je ih Brazila, čak petorica, dvojica iz Urugvaja, i po jedan iz Argentine, Meksika, Južne Koreje i Egipta.

Naših idealnih 11 fudbalera koji nikada nisu igrali u Evropi.

Golman: Horhe KAMPOS (Meksiko)
Odbrana: Đalma SANTOS (Brazil) – Hoze NASACI (Urugvaj) – Hong MJUNG-BO (Južna Koreja)  - Nilton SANTOS (Brazil)
Sredina: Manu GARINČA (Brazil) – Antonio RATIN (Argentina), Obdulio VARELA (Urugvaj) - Rikardo RIVELINO (Brazil)
Napad: PELE (Brazil) – Mohamed ABUTRIKA (Egipat)
....

HORHE KAMPOS
(15. oktobar 1966)
Klubovi: Pumas, Atlante, LA Galaksi, Kruz Azul, Čikago Fajer, Tigres, Puebla

Izvor: Bongarts/Bongarts

"El Inmortal" ili "besmrtni" – jedan od najboljih golmana svoje generacije! Zvali su ga još "El Brodi" i "La Lehenda Del Arko" (legenda pramca)

Sa svojih svega 168 centimetara ostao je dobro upamćen ljubiteljima fudbala. Jedan je od retkih fudbalera koji je u karijeri bio golman, ali je igrao i kao napadač. U prvoj sezoni u Pumasu postigao je čak 14 golova, jer je u to vreme među stativama neprikosnoven bio Adolfo Rios.

Majstorija Kamposa iz marta 1996, kada je nastupao za Atlante i dalje se prepričava. Utakmicu protiv Kruz Azula je počeo kao golman, ali se onda prebacio u napad svog tima. Trener je izveo igrača, uveo novog čuvara mreže, a Kamposa prebacio pred gol rivala.

Ekipa je nagrađena prelepim golom makazicama.

Karijera čuvenog meksičkog golmana trajala je 16 godina, a završio ju je upravo 130. nastupom u dresu "sombrerosa". Kampos nikada nije branio u Evropi.

Igrao je na dva Mundijala – 1994. u SAD i 1998. u Francuskoj. Osvojio je FIFA Kup konfederacija 1999 i dva puta KONKAKAF Gold kup – 1993. i 1996. godine.

Mnogi ga pored bravura među stativama i sjajnih golova, pamte i po neverovatno ludim i izrazito šarenim kreacijama dresova. Dizajnirao je većinu dresova u kojima je kasnije branio.

...

ĐALMA SANTOS
(27. februar 1929 – 23. jul 2013)
Klubovi: Portugesa, Palmeiras, Atletiko Paranense

Izvor: John Pratt/Hulton Archive

"Zid" – nadimak koji sve govori

Đalma Santos je jedan od najboljih desnih bekova svih vremena. Njegovu fudbalsku veštinu karakterisale su brzina i neverovatna snaga. Jednako dobro mogao je da odgovori i zadacima na mestu štopera, ali treneri nisu želeli da sputavaju brzinu koju je posedovao i koja ga je činila moćnim pored aut linije. Skočnost i snaga davali su mu prednost u skoku, tako da je vazdušne duele retko gubio.

Nije zaostajao ni u fudbalskoj tehnici. Bio je nadaren za dribling, imao je odličnu kontrolu lopte, pregled i vrlo precizan pas. Sa penala je bio nepogrešiv. U rizičnim situacijama znao je da oduševi i da majstorijom ispred svog gola podigne publiku na noge, a rivala ostavi u čudu.

Saigrači su ga opisali kao nekog ko uliva sigurnost, pravog profesionalca, a protivnici kao poštenog i korektnog igrača.

Nikada u karijeri nije Isključen!

Osvojio dva svetska prvenstva (1958. i 1962), a na tri je bio u idealnom timu (1958, 1962. i 1968), što su pored njega uspeli još samo Nemci Franc Bekenbauer i Filip Lam.

U dresu "karioka" odigrao je 98 utakmica i postigao tri gola. U karijeri je odigrao preko 1.000 mečeva, najviše za Palmeiras (498) i nešto manje u dresu Portugesea (432). Pored ova dva kluba igrao je još i za Atletiko Paranaense

Za njega je zanimljivo da je uspešno igrao i kao napadač.

...

HOZE NASACI JARZA
(24. maj 1901. – 17. jun 1968)
Klubovi: Lito, Bela Vista, Nasional

Izvor: Keystone/Hulton Archive

"Veliki maršal" – nadimak je komadanta zlatne generacije Urusa!

Pre nego što je postao svetski šampion Nasaci je osvajao zlatne olimpijske medalje 1924. i 1928, dok je na Kopa Amerika podizao pehar tri puta 1923, 1924. i 1926.

O njegovim fudbalskim delima najbolje svedoče nagrade za najboljeg igrača prvog Mundijala i dva prvenstva Južne Amerike – 1923. i 1935. Posle pobede na Kopa Amerika 1935. odlučio je da se penzioniše.

Da li ste čuli za trofej "Nasacijevu štafetu" (Nasazzi's Baton)?

Ovo prestižno i potpuno nezvanično priznanje nazvano je po Hozeu Nasaciju, legendarnom kapitenu Urugvaja iz 1930. godine. Njegov tim bio je prvi nosilac prvog "trofeja" i od tada se on prenosi.

...

HONG MJUNG BO
(12. februar 1969)
Klubovi: Sangmu, Pohang, Belmare, Kašiva, Pohang, LA Galaksi

"Večiti libero" – vodio je Južnu Koreju do istorijskog polufinala Svetskog prvenstva 2002.

Hong je, pored Mundijala koje je njegov Koreja zajedno organizovala sa Japanom, igrao na još četiri. Postao je prvi i za sada jedini azijski igrač sa bronzom loptom FIFA.

Stigao je do Amerike, gde je u LA Galaksiju završio karijeru 2004, ali se u Evropi nikada nije oprobao.

...

NILTON SANTOS
(16. maj 1925. – 27. novembar 2013)
Klubovi: Botafogo

Izvor: PNA Rota/Hulton Archive

"Enciklopedija" – nadimak koji je krasio jednog od najboljih levih bekova svih vremena

Dinamičan, agresivan i vrlo ofanzivan. Publika ga je obožavala, jer se nije libio da krene u napad, namesti i postigne gol. Posedovao je izvanrednu tehniku, bez koje, u to vreme, ne bi ni mogao da obuče nacionalni dres.

Bio je od suštinske važnosti u timu koji je 1958. Brazilu doneo prvu titulu prvaka sveta na Mundijalu u Švedskoj.

Celu karijeru je Nilton Santos proveo u Botafogu, odigravši više od 700 utakmica za crno-bele. Zvali su ga "Enciklopedija" i uvek se prema mlađim igračima postavljao kao mentor. Uveo je u tim Garinču i Pelea, tandem koji je pokorio planetu. Kažu da je fudbal imao u "malom prstu". Osvojio je dva Mundijala (1958. i 1962). Uvršten je idealan tim 20. veka.

Rodbinski nije bio poveza sa Đalmom Santosem. Umrli su iste godine...

...

GARINČA
(28. oktobar 1933 – 20. januar 1983)
Klubovi: Botafogo, Korintijans, Portugesa, Atletiko žunior, Flamengo, Olarija

Izvor: Central Press/Hulton Archive

"Ptičica" – "garinča" prevedeno sa portugalskog. Prosto, Manule Fransisko dos Santos je leteo po terenu

Ako su na svetskom nivou uspeli da se usaglase i da Pelea proglase najboljim fudbalerom u istoriji, u njihovom Brazilu narod je do danas ostao podeljen. U zemlji petostrukih prvaka sveta mnogi i danas smatraju da bolji od Garinče nikada nije igrao fudbal.

Desno krilo Brazila i Botafofa posedovao je jednostavan dribling, igrači koji su ga čuvali mahom su znali na koju će stranu, ali za većinu je ostao neuhvatljiv. Zalomio bi u levu, pa lotu gurnu u desnu stranu i u koraku bi bio ispred protivnika... Umeo je da prebaci loptu preko zbunjenog protivnika, da je ćušne kroz noge, da naređena dvojicu-trojicu.

Osvojio je dva titule prvaka sveta (1958. i 1962), a na Mundijalu u Čileu poneo je titulu najboljeg igrača i strelca turnira.

Privatni život mu nije bio nimalo sjajan. Posle nekoliko propalih brakova odao se alkoholu i umro je budi kao zaboravljeni heroj nacije.

...

ANTONIO RATIN
(16. maj 1937)
Klubovi: Boka juniors

Izvor: Central Press/Hulton Archive

"Bokina duša" – sve je dao Boki, a nije ostao dužan ni Argentini

Ratinova fudbalska karijera trajala je 14 godina i nikada nije odlazio iz Boke juniors. Ljubav prema klubu razvio je još kao dečak, a usadio mu je deda, fanatični pristalica Boke. Navijači kluba sa "bombonjere" smatraju ga istinskim junakom. Od 14 godina na terenu, čak deset je nosio dres Argentine.

Ratin je bio merna jedinica za modernog defanzivnog veznog igrača. Bio je visok 190 centimetara, vrlo jak i veoma moćan u skoku. Dubokim glasom i stavom autoriteta komandanta gospodario je terenima. Imao je fantastičan osećaj, odličnu kretnju i kontrolu lopte.

Smatra se jednom od najboljih igrača u istoriji Boke.

Trag je ostavio i u plavo-belom dresu. Za "gaučose" je odigrao 34 utakmice, učestvovao je na dva Mundijala i osvojio Kup nacija 1964.

Ratin je glavni "krivac" za odluku FIFA da uvede žute i crvene kartone. Bio je kapiten Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1966. Ratin je protestovao je zbog neregularnog gola Engleza. Verbalno je napao nemačkog sudiju koji nije mogao da ga razume. Prekid je trajao punih deset minuta sve dok prevodilac nije objasnio Argentincu da je isključen.

"Prevodilac" je bio čuveni Kenet Džordž Aston, jedan od najpriznatijih engleskih sudija. Dok je objašnjavao Ratinu da je isključen, shvatio je da pravila moraju da se pojednostave I da sudijske odluke moraju svi da razumeju. Gledajući ka semaforu sinula mu je ideja da "žuto" bude opomena, a "crveni" isključenje.

Već na sledećem Svetskom prvenstvu uvedeni su kartoni. Slaba uteha za Argentinu koja eliminisana upravo posle gola Mura iz "slobodnjaka" za koji je Ratin smatrao da nije regularan.

...

OBDULIO VARELA

(20. septembar 1917 – 2. avgust 1996)
Klubovi: Deportivo Huventud, Montevideo, Penjarol

Izvor: Fox Photos/Hulton Archive

"El Negro Hefe" – "Crni poglavica" admiral broda koji je potopio brazilsku podmornicu usred Rija

Izrazito crne puti bio je istinski vođa, lider kakav je Urugvaju bio neophodan u čuvenom "Marakanazu" i za najveću fudbalsku tragediju Brazila pred 200.000 ljudi.

Fudbaler afričkog, španskog i grčkog porekla u istoriju je upisan kao jedan od najboljih klasičnih veznih igrača ikada. Bio je uporan, vešt, maštovit, rendgenskog pregleda dešavanja oko njega.

Smatra se jednim od najvećih kapitena u istoriji fudbala: "Ne razmišljate o ljudima koji su na tribinama, ne gledajte u njih, igrajmo fudbal. Ljudi su tamo poređano kao drvca, a na terenu smo 11 na 11", izgovorio je "El Grande Hefe" pošto je jednom od njegovih saigrača doslovno popustila bešika dok su Brazilci pevali himnu.

"Poglavica" je i pre utakmice uradio nekoliko stvari kojima je izuzetno motivisao ekipu. Pokupovao je novine koje su Brazil već postavile na pijedestal, poređao ih po kupatilu i pozvao kolege iz reprezentacije da se zajedno izmokre po njima.

Najbitnija uloga mu je, ipak, bila u svlačionici i na teren. Kada je selektor Huan Lopez završio govor u kojem je tražio da se Urugvaj defanzivno orijentiše, Varela je zamolio sve da izađu i da ostanu samo reprezentativci

"Ovo vam ništa ne važi, zaboravite sve šta je pričao. Mi se ne bojimo, Brazil je taj koji mora da se boji, oni igraju pod pritiskom. Pod njim će pući strašna navala, a mi ćemo pobediti", vatren govor Obdulija Varela bio je uvod u istorijsku pobedu 2:1.

...

ROBERTO RIVELINO
(1. januar 1946)
Klubovi: Korintijans, Fluminense, Al Hilal

"Patada Atomica" ili "Maradonina inspiracija" – s jedne strane šut kojim je cepao mreže, s druge dribling umetnika

Šut mu je bio razoran i po njemu je dobio nadimak. Ali, upamćen je i proslavio se kao inovator čuvenog "flip flep" driblinga, kojim su se kasnije vrlo uspešno služili Maradona, Ronaldinjo, Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović... Munjevito je znao da gurne loptu u jednu, a onda je istom nogom prebaci na drugu stranu.

Njegovi potezi bili su elegantni, prefinjeni, što i ne čudi jer je tehniku u mladosti usavršio na futsal terenima.

Iako sin italijanskih imigranata nimalo nije zaostajao po fudbalskom umeću od svojih vršnjaka u Sao Paulu. Naprotiv, odmah se videlo da izrasta u vrsnog fudbalera, jednog od onih koji bi mogao da ispiše istoriju igre.

To se i dogodilo. Na Svetskom prvenstvu u Meksiku bio je deo jednog od najjačih timova u istoriji fudbala. Lider tog sastava bio je Pele, ali je Rivelino preuzeo sve ostalo. Čuveni gol protiv Čehoslovačke nazvan je "atomska bomba". Imao je perfektan "slobodnjak", precizan dug pas, kontrolu nad loptom, dribling – SVE!

Za Barzil je odigrao 92 utakmice i postigao 26 golova. Karijeru je završio u Saudijskoj Arabiji.

...

MOHAMED ABUTRIKA
(7. novembar 1978)
Klubovi: Tersana, Al Ahli, Banijas

"El Magiko" – neverovatno je da ovaj momak nikada nije stigao do Evrope

U Egiptu ga smatraju najvećim fudbalerom u istoriji zemlje faraona, a u Africi jednom od najboljih ikada sa "Crnog kontinenta". Celu karijeru napadača je proveo u Egiptu.

Golom u finalu doneo je "faraonima" Afrički kup nacija 2006, a Al Ahli, klub u kojem je najduže igrao, vodio je do trećeg mesta na FIFA klupskom prvenstvu sveta 2006.

Egipat ga je 2017. dodao na spisak terorista zbog povezanosti sa organizacijom "Muslim Brotherhood". Abutrika je optužen da je finansijski pomagao  Bratstvo, koje Egipat smatra terorističkom organizacijom. Zbog toga su mu zamrznuti pasoš i imovina.

...

EDSON ARANTES DO NASIMENTO - PELE
(23. oktobar 1970)
Klubovi: Santos, Njujork Kosmos

Izvor: John Pratt/Hulton Archive

"Kralj", "Crni biser" – najveći od svih!

Za Santos je odigrao 638 utakmica i postigao 619. Fudbalom je prestao da se bavi posle dvogodišnje epizode u Kosmosu iz Njujorka. U dresu Brazila stigao je do 92 nastupa i čak 77 golova. Osvojio je tri titule prvaka sveta! U karijeri je postigao 1281 gol na 1263 utakmice.

O njegovom delu, znanju i umeći sve je već rečeno.

Brojne ponude evropskih klubova, najbogatijih u ono vreme glat je odbio, ali je neverovatnih 7.000.000 dolara 1975, koliko je Njujork Kosmos stavio ispred Pelea, morao da prihvatio. Pričao je da je to učinio zbog popularizacije fudbala na tlu Sjedinjenih država.

Uglavnom, najveći fudbaler u istoriji nikada nije stigao do Evropskog kontinenta. Šteta!