Fudbal

Prošlo je 14 GODINA i još mu nije jasno: Kako je Zidan sebi ono dopustio?!

Izvor mondo.ba

Jedna od kultnih scena Mundijala i dalje budi žive uspomene akteru te utakmice.

Dok dane provodi u samoizolaciji, legendarni italijanski trener Marčelo Lipi (71) u svojoj kući u Vijaređu gleda snimke starih utakmica i na miru sabira utiske svoje velike karijere.

Čuveni stručnjak koji je osvojio Ligu šampiona sa Juventusom, kao i pet titula prvaka Serije A, posebno se rado seća 2006. godine i pobede Italije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj.

I još ne može da shvati kako je Zinedin Zidan sebi dopustio da u produžecima udari Marka Materacija glavom i da tako jeftino dobije isključenje i završi karijeru.

To je priznao u razgovoru za "Rai Radio 1", nakon što je otkrio koji ga je poraz posebno zaboleo.


"Gledao sam sve utakmice sa Svetskog prvenstva 2006. godine, a zatim i sva finala u kojima sam učestvovao kao trener. Imao sam ih dosta, neki od njih su nesrećniji od ostalih, ali samo učešće u finalima je važan korak u bilo kojoj karijeri. Poraz koji je ostavio stvarno gorak ukus bio je onaj u Ligi šampiona 2003. godine u Mančesteru, kad sam s Juveom izgubio od Milana na penale", rekao je Lipi.

Na njegovu sreću, finale Mundijala tri godine kasnije završilo je u korist Italije. Tragičar te utakmice bio je legendarni Francuz koga Lipi odlično poznaje.

"Prilično sam bio zapanjen Zidanovim postupkom. Sarađivao sam s njim u Juventusu, stvarno je izvanredna osoba, skroman i inteligentan", i dalje je začuđen Lipi udarcem glavom aktulnog trenera Real Madrida.

Posle 120 minuta tog finala nije bilo pobednika (1:1), pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, a "azuri" su bili uspešni svih pet puta.

Kulminiralo je sve poslednjim udarcem sa 11 metara koji je izveo Fabio Groso.

"Izabrao sam Grosa za poslednji penal jer je bio specijalac za te udarce, dao je golove Australiji i Nemačkoj. Rekao sam mu:' Ti si pravi čovek za poslednji penal', a on nije mogao da veruje", dodao je veliki Marčelo Lipi.