Fudbal

Liči li ovo na fudbal? Testovi, karantin, prazne tribine...

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Ovo je plan za nastavak sezone u italijanskoj Seriji A...

Prema poslednjim informacijama, fudbalska sezona u Seriji A trebalo bi da bude nastavljena u maju ili junu.

Ipak, veliko je pitanje na šta će ličiti taj nastavak prvenstva.

Navodno, u planu je da igrači svih ekipa budu podvrgnuti testovima na korona virus, ali i provedu određeni period u karantinu ako u Italiju dolaze iz neke druge države.

Karantin na Apeninima produžen je do 13. aprila, dok su vlasti zabranile održavanje treninga čak za sve profesionalne sportiste, pa i atletičare.

Broj novozaraženih i umrlih, i onih koji se nalaze u teškom stanju, znatno je smanjen prethodnih dana, pa se može zaključiti da je vrhunac krize u Italiji na zalasku.

Ministar sporta Vinćenco Spadafora potvrdio je da je obavio razgovore sa pet najvećih sportskih federacija u zemlji, kako bi smislili plan za nastavak sezone.

Kako prenosi agencija "Adnkronos", sportska takmičenja trebalo bi da budu nastavljena između 24. i 31. maja, a ne 20. maja, kako je to predložio prvi čovek Fudbalskog saveza Italije Gabrijele Gravina.

To znači da bi sportisti sa treninzima mogli da nastave posle Uskrsa po gregorijanskom kalendaru, odnosno najkasnije do 2. maja.

Naravno, potrebno je razraditi protokol za olakšavanje povratka igrača iz samoizolacije na trening, ali "Adnkronos" tvrdi da će to obuhvatati testiranje svih članova i osoblja ekipa, kako bi se osiguralo da niko nije pozitivan na korona virus.

Svi klubovi trebalo bi da imaju dovoljno testova za sve zaposlene, dok je u planu i 14-dnevni karantin za one koji stižu iz inostranstva. Naravno, oni bi bili uključeni u trenažni proces nešto kasnije.

Nema sumnje da će, ako bude nastavljeno, prvenstva u Italiji bitibez prisustva gledalaca, barem na početku.