Fudbal

Zvezdin štoper iskren: Tek sada vidim koliko je teško supruzi kada putujem

Izvor mondo.rs

Nemanja Milunović opširno o vanrednoj situaciji i vremenu koje provodi u karantinu.

Izvor: MN Press

Građani Srbije već skoro mesec dana nalaze se u vanrednom stanju zbog pandemije korona virusa, pa tako i fudbaleri Crvene zvezde.

Poslednje kolo Superlige odigrano je 14. marta, a od tada su igrači bez ekipnih treninga, već vežbaju po individualnim programima u svojim domovima.  

Kako se sa svime tim nosi, za klupski sajt pričao je štoper Crvene zvezde Nemanja Milunović.

"Sigurnost građana je najbitnija, pogotovo naših starijih, baka i deka... Za nas mlađe kažu da korona virus nije opasan, ali ne bih se ja sa tim šalio, pogotovo za ljude poput mene koji imaju dečicu. Nikad se ne zna, zato je bolje preduzeti preventivu nego kajati se posle", ističe Milunović i navodi:

"Razumem da mi mlađi nismo u takvoj opasnosti kao stariji građani, ali upravo mlađi treba da shvate da sloboda njihovog kretanja i samo kretanje utiču da se ovaj virus proširi što više. Mi mlađi indirektno utičemo da se cela situacija produži. Apleujem da se ostane kod kuće, istrpi bolje jedan mesec nego tri ili četiri. Nije nam ostalo još dugo vremena da provedemo u karantinu, ali bolje je da budemo uzorni i da ga skratimo što je više moguće odgovornim ponašanjem".

Rukovodstvo kluba i stručni štab obezbedili su igračima potrebne sprave da bi im treninzi bili efikasniji.

"Živimo od fudbala, utakmica i normalno je da u vanrednom stanju moramo naći neke alternative načine da bismo održali fizičku spremu. Svaka čast ljudima iz kluba, rukovodstvu, stručnom štabu što su organizovali u najkraćem roku da nam se na kućnu adrsu dopreme bicikli i sve ostalo što je potrebno da odradimo treninge. U zajedničkoj grupi dobijamo plan treninga i time pokazujemo da smo celina, da smo profesionalci. Ujedno ti treninzi nam služe da nam skrenu misli sa celokupone situacije, da izbacimo negativnu energiju". 

Ništa, ipak, ne može da odmeni treninge na terenu.

"Malo koji fudbaler voli individualno da radi, mnogo je lakše u grupi. Podrška saigrača, trenera mnogo zanči na psihičkom planu u toku rada. Teško je raditi sam u smislu da znaš da imaš trening u četiri zida od sat i po do dva, ali svaka fizička aktivnost znači izbacivanje energije, negativnosti".

Milunović kod kuće ima dvoje male dece, pa je zbog njihove "pomoći", morao da promeni termine treninga.

"Doneo sam iz kluba mnogo rekvizita, guma, lopti i u početku je mojoj deci bilo sve to zanimljivo. Dok vežbam sa jednim rekvizitom i želim da uzmem drugi on već nestane jer su ga uzeli sin ili ćerka da se igraju. Odlučio sam da uglavnom treniram dok oni spavaju, tako je najlakše. Treninzi su napravljeni da igrači imaju ozbiljno opterećenje. Ima lakših i težih treninga".

Fudbaleri su često na putovanjima i odvojeni od porodica, pa štoper crveno-belih ističe da mu trenutna situacija i prija, jer mnogo više vremena provodi sa porodicom.

"Jedina dobra strana karantina je posvećenost porodici, deci i supruzi. Porodica je stub društva. Kad provodim 24 sata sa njima tek vidim koliko mi fudbaleri u stvari odsustvujemo od njih zbog utakmica, putovanja, karantina. Lepi su to porodični momenti, mnogo su zanimljivi, podsećaju nas, kako je Bakula (Branko Jovičić) to rekao, na praznične idile kad smo svi na okupu".

Zbog dvoje male dece, Milunović pored treninga ima i dodatnu obavezu da sa suprugom smišlja kako da ih animiraju. 

"Radili smo supruga i ja na krativnosti. Deca su nam mala i uprkos mnoštvu igračaka morali smo da izmišljamo razne igre, da bi njima bude zanimljivo, a ne samo 10 minuta. Sam sebe iznenadim ponekad svojim idejama u uslovima kad nam je jedini izlazak – na terasu. Uz to ih edukujemo i o ovoj situaciji jer oni sve vide, čuju, a ćerkica ima tri i po godine pa je sve interesuje. Kad na svakih pet dana odemo da dokupimo namirnice veoma smo obazrivi, na sve gledamo kao na jedan veliki virus jer su oni mali pa vole sve da pipnu. Zato nam je bilo jako bitno da smo im usadili naviku da ne smeju da pipaju svašta napolju. Ćerkica viče bratu 'ne smeš da pipaš vrata ima virus'".

Kroz tekuću situaciju uvideo je Zvezdin fudbaler kako je njegovoj supruzi kada on nije kod kuće. Što zbog profesionalnih obaveza nije retkost.

"Tek sad vidim koliko je teško supruzi sa dvoje male dece. Svaka čast prvo njoj za podršaku koju meni pruža, a tek sad vidim koliko je teško kad sam ja odsutan duže, na pripremama. Treba decu podizati, a oni zahtevaju celog tebe", priznao je.