Fudbal

Hteli su Ronalda i nudili mu da NE IGRA prvenstvene utakmice!

Autor Jovan Terzić

Podsećanje na 1997. godinu i umalo senzacionalan transfer koji bi bio jedinstven u svetu fudbala.

Izvor: MN Press

Gde god je igrao u većem delu svoje karijere - Kruzeiro, PSV, Barselona, Inter, Real Madrid - Luis Nazario de Lima Ronaldo davao je golove kao od šale. 

U poslednja dva kluba - Milanu i Korintijansu - ne baš tako lako, ali na to su uticale brojne povrede i operacije zbog kojih u karijeri i nije odigrao toliko utakmica koliko bi želeo svaki istinski zaljubljenik u fudbal.  

Ukupno, u 449 utakmica dao je 295 golova. 

A, zamislite samo koliko bi često tresao protivničke mreže da je igrao u prvenstvu Škotske! 

Zvuči čudno, ali to je stvarno moglo da se dogodi 1997. godine kada je odlazio iz Barselone. 

U karantinskim danima bez fudbala zbog pandemij korona virusa, portal "SPORTbible" podseća na izjavu nekadašnjeg Ronaldovog menadžera, Đovanija Brankinija, koji je na "Zubin" 43. rođendan (18. septembra 2019. godine) ispričao za "talkSPORT" kako je umalo došlo do senzacionalnog transfera. 

Posle samo godinu dana na "Kamp Nou", Brazilac je napustio Barsu nezadovoljan ugovorom koji ima.  

U sezoni 1997/98. Glazgov Rendžers je eliminisan već u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Geteborga, a potom je u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA ispao od Strazbura. U prvenstvu je završio kao drugi, sa dva boda manje od najvećeg rivala Seltika. Verovatno bi mnogo toga bilo drugačije da su Pol Gaskojn, Đenaro Gatuzo, Brajan Laudrup, Marko Negri i ostali koje je tada u timu imao Volter Smit dobili igrača Ronaldovih kvaliteta.

To nezadovoljstvo iskoristio je Inter, za tada rekordnih 28.000.000 evra, a u trci su bila još dva kluba - Lacio i Glazgov Rendžers, koji je mimo očekivanja bio konkurentan do samog kraja.  

"Ponuda Glazgov Rendžersa je bila neverovatna", prisetio se italijanski menadžer. 

"Rekli su nam da neće morati da igra subotom, u prvenstvu Škotske. Toliko su želeli da osvoje Ligu šampiona da su bili spremni da mu dozvole da igra samo evropske utakmice", otkrio je Branki.

U trci za Ronaldov potpis pobedio je, ipak, Inter.

"Oni su ga pratili još dok je igrao u Brazilu. Barselona je oklevala sa novim ugovorom, a Inter je bio prvi koji je ponudio traženi novac da se aktivira izlazna klauzula, tako da je otišao u Milano".

Sa Interom je Ronaldo već u prvoj sezoni osvojio Kup UEFA, ukupno je postigao 59 golova u 99 utakmica, ali nije uspeo da dovede plavo-crne do Skudeta. Povrede su ponovo imale svoj uticaj...