Fudbal

OVI klubovi su najbolja odskočna daska: Gde da odeš, a da te dobro prodaju?

Autor Milutin Vujičić

Istraživanje koje pokazuje šta je najbolja opcija za mlade fudbalere...

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) u svom poslednjem istraživanju bavio se zanimljivom temom: Koji su to klubovi najbolja odskočna daska za fudbalere?

To podrazumeva one timove u koje igrači, posebno mladi, rado odlaze kako bi individualno napredovali, ali i ostvarili dobar transfer u budućnosti, a koje često nazivamo "dobrim odskočim daskama" pošto neguju kulturu forsiranja talenata.

Nije iznenađenje što je na prvom mestu - Ajaks!

Prema istraživanju CIES-a, "kopljanci" u ovom trenutku imaju čak 22 fudbalera koji su posle boravka u njihovim redovima ostvarili transfer u neku od "liga petice", što je bio osnovni kriterijum za rangiranje klubova.

Ako se uzme u obzir istorija Ajaksa, to i nije neko iznenađenje, pošto su oduvek imali status kluba koji zna da "napravi" fudbalera i dobro ga proda, a poslednji primeri su Frenki de Jong i Mathejs de Liht.

Uz to su sa njima uspevali da naprave i dobre uspehe, pa su tako prošle sezone osvojili "duplu krunu" u Holandiji, dok je nekoliko minuta nedostajalo da se nađu i u finalu Lige šampiona, međutim Lukas Mura ih je kaznio u nadoknadi revanša i poslao Totenhem u borbu za "ušati" trofej.

Na drugom mestu takođe nema iznenađenja, tu je Benfika (21), koja takođe "živi od prodaje fudbalera", dok je odmah iza njih i Salcburg (20) koji je ove zime ostao bez najtalentovanijeg špica današnjice.

Na četvrtom mestu jedno iznenađenje: čak 17 fudbalera koji su igrali za mladi tim Real Madrida, popularnu Kastilju, sada igra u najvećim ligama Evrope. Toliki ih je "izvezao" i lisabonski Sporting, belgijski Genk 16, po 15 imaju Porto i Bazel, dok su preko deset tu i Anderleht (13), Klub Briž (11), Dinamo Zagreb (11), Barselona B (11) i Kopenhagen (10).

Evidentno je da se pojavljuju po tri portugalska i belgijska kluba, kao i dve velike škole fudbala iz Španije, dok je prvi van Evrope - Boka Juniors sa devet fudbalera u "ligama petice".

Prvi klub iz Engleske koji se spominje je Lids junajted koji ima osam, a prvi član Premijer lige je Šefild junajted sa četiri, što i nije iznenađenje jer nije tako često da su klubovi sa Ostrva veliki "rasadnik talenata" nego ih češće kupuju.

Od srpskih klubova u ovom segmentu najuspešniji je Partizan, koji je šestoricu fudbalera prodao u "lige petice", dok je odmah iza njih Crvena zvezda sa pet.

Dvojicu ima Vojvodina, a po jednog Borac Čačak, Rad, Teleoptik (Nastasić) i OFK Beograd.