Manćini poziva: Vratite fudbal, on narodu donosi radost

Selektor Italije veruje da će fudbal pomoći naciji koja će da se suoči sa depresijom

Selektor Italije Roberto Manćini pozvao je nadležne da se nastavi fudbal da bi "narodu doneo radost" tokom pandemije virusa korona.

On je ocenio da je rizik po igrače i trenere "minimalan".

Italija je u karantinu od 9. marta, a klubovi nameravaju da nastave treninge od 4. maja. Utakmice bi počele da se igraju između 27. i 31. maja.

"Nadam se da ćemo se uskoro vratiti normalno životu i da će ovo postati samo užasno sećanje", rekao je Manćini za Korijere delo sport.

"Osećam da je došlo vreme da popuste mere da bi život mogao da se vrati, mada na drugačiji način od onog na koji smo navikli. Zatvaranje poslova dovešće do toga da ćemo morati da se suočavamo sa depresijom u velikoj meri. Ljudi su umorni. Sport ima društvenu vrednost, daje radost narodu i to će pomoći zemlji na psihološkom nivou. Pozitivne emocije pomažu", rekao je Manćini.

Predsednik Breše Masimo Ćelino zarazio se novim koronavirusom i odlučan je u tome da sezona ne treba da se nastavi, ali Manćini kaže da protokol za lekare koji je doneo Olimpijski komitet Italije može da radi.

"Prema mom mišljenju, kontaktni sportovi nisu opasni. Možemo izbrojati slučajeve u kojima su se igrači individualno zarazili, posebno na vrhunskom nivou. Fudbalski tereni su veliki, ima prostora da svi treniraju, posebno u velikim klubovima koji imaju svoje trening centre", kaže Manćini.

Protokol nalaže redovno testiranje, ali ne samo brisevima, nego i testiranjem krvi, pošto se tako mogu identifikovati antitela. Ako su ona prisutna, to znači da je igrač bio zaražen i da se oporavio, što bi, bar u teoriji, trebalo da neko vreme donese imunitet.

"Hajde da nastavimo da igramo fudbal i videćete da će sport pomoći zemlji. Onog trenutka kad ustanovimo da je 500 igrača u Seriji A imuno ili da se oporavilo, rizika neće biti", kaže Manćini.