Fudbal

SPEKTAKL: Kinezi grade jedan od najvećih stadiona na svetu!

Autor Milutin Vujičić

Projekat je vredan 1,7 milijardi dolara, a biće završen već za dve godine, pa će Kina imati drugi najveći stadion na svetu.

Izvor: MN Press

Dok u Evropi klubovi brinu o finansijskim posledicama zbog stopiranja takmičenja usled pandemije korona virusa - u Kini, zemlji u kojoj je prvo i "buknuo" COVID-19, ulažu u fudbal!

Guangdžou Evergrande počeo jeizgradnju novog velelepnog stadiona koji već ima radno ime "Lotus cvet", a koji će kada bude kompletiran biti drugi najveći fudbalski stadion sa kapacitetom oko 100.000 stolica.

U pitanju je projekat vredan čak 1,7 milijardi dolara koji je planiran da bude završen u naredne dve godine (2022), a finansiraće ga bogata kompanija Evergrande, sponzor Guangdžoua.

"Lotus" će po izgradnji premašiti "Nou Kamp" na drugom mestu najvećih stadiona sveta (mada i Barselona planira da proširi kapacitet u bliskoj budućnosti), a ispred će ostati severnokorejski stadion "1. maj" na kome se ponekad organizuju u fudbalske utakmice (114.000 stolica).

Guangžou je počeo da gradi stadion kako bi se Kina popularizacijom približila drugim fudbalskim nacijama, a odabrano je da stadion bude u obliku cveta lotus koji je u tradiciji ove zemlje.

Zanimljivo je da Evergrande planira da izgradi još dva velika stadiona (oko 80.000 mesta).

Guangdžou
Izvor: YouTube/TFC

Tagovi