Fudbal

Smanjite mi platu!

Izvor mondo.rs

Luis Enrike čekao je da ga pozovu na razgovore o korekciji zarada tokom pandemije, ali pošto se niko nije javljao, javio se on.

Ronaldo, Luis Enrike i Abelardo na "Marakani" 1996. godine. Enrike je tada bio starter u timu Barselone, koji je odigrao 1:1 sa Crvenom zvezdom u Kupu UEFA.
Izvor: MN Press

"Dobar dan, Luis je. Molim vas smanjite mi platu za 25 odsto".

Luis Enrike strpljivo je čekao da ga neko iz rukovodstva Fudbalske asocijacije Španije pozove na razgovore o korekciji njegove zarade, potpisane ugovorom do Svetskog prvenstva 2022, ali pošto se niko nije javljao skoro mesec i po dana - javio se on.

Selektor reprezentacije Španije predložio je nadređenima u "kući fudbala" da mu do kraja pandemije umanje primanja za četvrtinu, jer je i sam zaključio da će zbog odlaganja Evropskog prvenstva za 2021. godinu RFEF ostati bez očekivanih prihoda od oko 15 miliona evra ovog juna.

Možda će vas zanimati

Ukoliko bi pauza u internacionalnom fudbalu potrajala godinu dana, Enrike bi zaradio 350.000 evra manje u 2020.

Takođe, "furija" nije odigrala utakmicu već šest meseci, a kako stvari stoje - neće još najmanje toliko, pa je nekadašnji as Barselone i Real Madrida procenio da nije primereno ni da njegov ugovor potpisan na leto 2019. bude ispoštovan "u evro".

A, u ugovoru stoji da mu godišnje sleduje neto zarada od milion i po evra, što je daleko manje od plate za koju je sa velikim uspehom trenirao Barsu u periodu od 2014. do 2017. Za platu od osam miliona evra po sezoni odužio se poslednjom, petom titulom prvaka Evrope, uz još dve šampionske u Primeri i sva tri Kupa kralja.

Selektor reprezentacije za koju je nastupao 62 puta postao je u julu 2018. i do saznanja da mu kćerka boluje od raka kostiju, vodio je "La Roju" u sedam prijateljskih i utakmica UEFA lige nacija. Zabeležio je skor 5-0-2, a za poraze od Engleske kod kuće i Hrvatske u gostima rezultatom 3:2, revanširao se rivalima pobedama od 6:0 nad Hrvatima kod kuće i 1:2 nad Englezima na strani. 

U junu prošle godine zatražio je od Federacije da se privremeno povuče sa odgovorne pozicije, pa je posao u kvalifikacijama za nesuđeni EURO 2020 rutinski dovršio njegov asistent, Robert Moreno. Dva meseca kasnije njegova devetogodišnja kćerkica izgubila je bitku sa opakom bolešću.

Kada je u novembru prošle godine objavio da je spreman da se vrati na klupu jedne od najjačih reprezentacija na svetu, došlo je do neprijatnog sukoba sa dojučerašnjim saradnikom i prijateljem, koji je smatrao da nema razloga da "vrati" mandat svom prethodniku i da nije trenutak za novu promenu.

Na kraju je, naravno, morao da se skloni, s tim da od tog dana nije više radio kao asistent selektora, već je postao bivši asistent selektora.

Enrike je trebalo da zabeleži prve nastupe ovog marta u prijateljskim utakmicama sa Nemačkom i Holandijom, ali su te jake provere odložene na neodređeno vreme, baš kao i utakmice sa Evropskog prvenstva sa Poljskom, Švedskom i jednim od pobednika takođe neodigranog baraža.

Tagovi