Fudbal

Sprema se revolucija u Engleskoj: PET izmena na jednom meču?!

Izvor mondo.ba

Evo kako bi sve to izgledalo...

Da li se to u "kolevci" fudbala sprema prava mala revolucija?

Ako se, s obzirom na stanje u državi po pitanju pandemije korona virusa, sezona u engleskoj Premijer ligi nastavi, klubovi bi na raspolaganju tokom 90 minuta mogli da imaju – pet izmena!

Prema pisanju lista "San", rukovodstvo lige razmatra mogućnost uvođenja privremene mere, prema kojoj bi treneri elitnih engleskih klubova dobili pravo da na teren tokom jednog meča pošalju čak pet rezervi.

Ideja je, navodi se, nastala kako bi se igrači sačuvali od povreda koje bi usledile nakon dugotrajne pauze i odsustva sa terena, odnosno neodigravanja utakmica i neobavljanja redovnog trenažnog procesa.

Međutim, činjenica koja priči daje poseban ton je da bi treneri tokom utakmice i dalje imali tri "prozora" za izvršenje željenih promena, pa bi dvostruke izmene bile česta pojava.

O ovome bi se vodilo računa, kako treneri ne bi mogli da "rastegnu" utakmicu i potroše vreme stalnim pojedinačnim izmenama, na taj način usporavajući ritam meča.

Inače, kada je u pitanju promena pravila, konačnu reč treba da ima Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), ali s obzirom na to da je u pitanju "viša sila", Englezi veruju da razumevanje neće izostati. Naravno, ako bi došlo do ove odluke, ona bi bila privremena, do kraja sezone.

Ipak, treba imati u vidu i da "San" nije uvek najpouzdaniji, ali razmišljanje o ovakvoj promeni pravila ima logike...

Kada je reč o samom takmičenju, još uvijek nema zvaničnih informacija oko nastavka.

Englezi su, u dogovoru sa najvišim predstavnicima vlasti, izneli predlog po kojem bi se Premijer liga nastavila 8. juna, a završila 27. jula, dok bi nova sezona počela 22. avgusta.

Ipak, taj plan je još uvek daleko od realizacije.

Podsetimo, u trenutku prekida prvenstva, na prvom mestu se nalazio Liverpul uz 82 boda iz 29 utakmica, pa mu nedostaje šest bodova da proslavi prvu titulu u Engleskoj još od 1990. godine.

Tagovi