Fudbal

UEFA daje 236.500.000 evra: Podrška ili iskupljenje za "grehe"?

Izvor mondo.ba

Nakon što je klubovima uplatila 70.000.000 evra za nastupe igrača u reprezentativnim takmičenjima, Evropska kuća fudbala "počastila" je i nacionalne saveze.

Izvor: MN Press

Zbog svojih odluka nakon izbijanja pandemije korona virusa, UEFA se proteklih nedelja često nalazila na udaru kritika, među kojima su i one da je doprinela širenju zaraze.

Evropska kuća fudbala do zadnjeg trenutka je čekala sa prekidanjem svojih takmičenja, pa su Atalanta i Valensija 19. februara odigrali meč Lige šampiona u Milanu, koji je po mišljenju uglednog italijanskog imunologa bio "okidač“ za sve ono što će se kasnije dešavati u Italiji i na kojem se navodno u jednom danu zarazilo 40.000 ljudi.

Ni nakon toga UEFA nije odustala, pa je 15 dana kasnije odigran meč istih klubova u Valensiji, bez publike, ali sa gomilom navijača ispred stadiona "Mestalja", te se pretpostavlja da je i taj meč bio koban.

Ta ista UEFA ovih dana odlučila je da podeli značajne sume novca klubovima i savezima, što je u jednu ruku vrlo pohvalno, jer je prekid sportskih takmičenja širom sveta izazvao ogromne finansijske gubitke svih - i klubova i igrača, organizacija, zaposlenih u klubovima... A s druge strane, mogao bi se shvatiti kao iskupljenje UEFA za "grehe iz prošlosti".

Nakon što je na račun 676 klubova iz 55 zemalja uplatila ukupno 70,4 miliona evra za učešće njihovih igrača u reprezentativnim takmičenjima pod njenim okriljem - kvalifikacijama za EURO 2020 i Ligi nacija - UEFA je u ovim teškim trenucima dala značajnu finansijsku injekciju i nacionalnim savezima.

Evropska kuća fudbala je objavila da je za borbu protiv epidemije korona virusa obezbedila 236,5 miliona evra koji će biti prosleđeni na adrese 55 federacija.

Predsednik Aleksander Čeferin u izjavi objavljenoj na zvaničnoj stranici UEFA rekao je da će svaki nacionalni savez dobiti 4,3 miliona evra, koje do kraja ove i tokom naredne sezone mogu da iskoriste na način za koji smatraju da će pomoći obnovu fudbala.

"Ponosan sam na jedinstvo koje je fudbalski svet pokazao tokom ove krize. Kada se naši životi vrate u normalu, fudbal će nesumnjivo ponovo biti u njegovom srcu", poručio je Čeferin.