Fudbal

Da li "slučaj Kašogi" usporava stvari: "Njemu nije mesto u Premijer ligi!"

Izvor mondo.ba

"Takvim ljudima nije mesto u Premijer ligi i engleskom fudbalu", tvrde advokati Hatidže Čengiz

Nakon 13 godina vladavine, Majk Ešli odlučio je da po ceni od 300 miliona funti proda Njukasl i to saudijskom princu Mohamedu bin Salmanu, koji planira da "upumpa" ogroman novac kako bi se "svrake" vratile u vrh engleskog i evropskog fudbala.

Navijači "crno-belih" pozdravili su ovu promenu u vlasničkoj strukturi, ali postoji, svakako, i opozicija.

Njoj, između ostalog, pripada kompanija "BeIN Sports", vlasnik TV prava i korporacija koja je u vlasništvu Katara, koji, politički gledano, ne gaji dobre odnose sa vlastima Saudijske Arabije.

Njima se danas pridružila i Hatidže Čengiz, verenica Džamala Kašogija, bivšeg saudijskog novinara koji je ubijen 2018. godine.

Kašogi je živeo na tlu ove zemlje do 2017. godine, kada se preselio u SAD, te je bio jedan od najvećih kritičara saudijskog princa Muhameda.

Poslednji put je viđen 2. oktobra 2018. godine, kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, kako bi dobio dokumenta potrebna za brak sa Hatidže, nakon čega je nestao.

Turski mediji objavili su kasnije da je Kašogija ubila grupa od 15 saudijskih agenata, te se spekulisalo da je upravo Mohamed bin Salman taj koji je naredio ubistvo, što je saudijski vrh kasnije demantovao.

Čengiz se upravo zbog pominjanja saudijskog princa u kontekstu kupovine engleskog kluba oglasila preko advokata, te je od rukovodstva lige zatraženo da se ova primopredaja ODMAH stopira, kako se "ne bi narušio rušio ugled lige i tamošnjeg fubala".

"To je, u svakom smislu, ispravna i smislena mera koju bi trebalo da sprovedete. Ljudima koji su se dovodili u vezu sa jednim takvom aktom nije mesto u Premijer ligi i engleskom fudbalu. Ugled Premijer lige i samog engleskog fudbala bio bi narušen ako bi se dopustilo da budu povezani sa takvim ljudima", navedeno je u pismu.

Tagovi