Fudbal

"Moguće je da se sezone u Evropi usklade sa kalendarskom godinom"

Autor Pavle Knežević

Potpredsednik FIFA kaže da tu ideju ne treba odbacivati...

Potpredsednik FIFA Viktor Montaljani rekao je da "postoji mogućnost" da se evropska fudbalska sezona pomeri i uskladi sa kalendarskom godinom, kao i da je to ideja o kojoj treba razgovarati.

Razlog, naravno, svi znamo – pandemija koronavirusa. Ovo je slična ideja onoj koju su iznela trojica francuskih trenera ranije u toku vanrednog stanja.

Montaljani je u intervjuu za italijanski Radio Sportiva, koji su preveli engleski mediji, rekao da bi se ovo pomeranje uskladilo sa Svetskim prvenstvom u Kataru, koje će se 2022. održati u novembru i decembru.

Predsednik FIFA Đani Infantino rekao je ranije da će fudbal biti potpuno drugačiji kada se takmičenje nastavi, kao i da bi ovaj prekid mogao da bude dobra prilika da se promeni preopterećeni kalendar, koji traje do 2024.

"Imamo ovu šansu jer će se Mundijal u Kataru 2022. održati u novembru i decembru i to je jedna od ideja", rekao je Montaljani, koji je predsednik severnoameričke konfederacije, KONKAKAF.

"Ovde u Amerikama se sezona već igra u kalendarskoj godini, tako da bi to rešenje možda moglo da se iskoristi u Evropi i Africi. To je mogućnost o kojoj treba razgovarati na nacionalnom i kontinentalnom nivou. Ne treba je odbacivati, jer bi ona mogla da bude rešenje za ovo zimsko Svetsko prvenstvo", rekao je on.

Nekoliko velikih evropskih liga, uključujući i "veliku četvorku", prvenstva Italije, Nemačke, Engleske i Španije, nameravaju da završe trenutne sezone, što bi opet moglo da dovede do odlaganja sezone 2020/21.

UEFA takođe namerava da završi Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Tagovi