Fudbal

Vuk dlaku menja, ali ćud nikad: Ko kontroliše VAR, kontroliše fudbal

Izvor mondo.rs

Doduše, potreban je i sudija podložan uticajima i nečasnim odlukama, jer Orsatu nije bio potreban niko da bi isključio Pjanića.

Izvor: YouTube screenshot

U trenutku kada je jedan od vodećih sportskih novinara u Italiji, Karlo Frećero, održao veoma burnu konferenciju za medije i obrazložio da nije postao direktor RAI 1 zbog stavova prema Juventusu i Vatikanu, sporni audio zapis sa jednog od takođe spornih "derbija Italije" uveliko je bio izbrisan.

To je u intervjuu za napuljski "Il Matino" otkrio nekadašnji istražni sudija Italijanske fudbalske federacije, Đuzepe Pekoraro, objašnjavajući zbog čega nije uspeo da sprovede istragu o utakmici Inter - Juventus 2:3 do kraja.

"Već neko vreme gledam samo Premijer ligu, jer Juventus uvek pobeđuje u Italiji. To je zato što su okupirali sve vezano za VAR sistem, to je nešto neshvatljivo. Oni kontrolišu sve što ima veze sa VAR sistemom. Oni upravljaju fudbalom u ovoj zemlji, jedan dan urade ovo, sledeći dan urade ono... To je frustrirajuće", govorio je Frećero u januaru 2019. godine.

Prethodnog proleća, tačnije 28. aprila 2018. u 35. kolu Serije A, aktuelni šampion gostovao je na "Meaci" i bio pod velikim pritiskom Napolija, koji je u to vreme vodio sadašnji trener "bjankonera", Mauricio Sari.

Orsato je u 15. minutu, uz asistenciju VAR sobe, s pravom pokazao direktan crveni karton Matijasu Vesinu za veoma opasan start na Marija Mandžukića. Juve je tada već imao gol prednosti, a šest minuta kasnije, glavni arbitar pokazao je opomenu Miralemu Pjaniću za oštar start na sredini terena.

Malo ko u Italiji i šire verovao je da ekipa trenera Lućana Spaletija, u kojoj je sve "pucalo" od sukoba i deljenja na klanove, sa igračem manje i golom zaostatka ima bilo kakve šanse, ali... Kada je kapiten Mauro Ikardi "trznuo" glavom na centaršut Kansela sa desne strane, stvari su se na milanskoj fudbalskoj katedrali "zakuvale" i odjednom su "nerazuri" bili tim koji se pita na terenu.

Sve do trenutka kada Orsato nije morao ni da pita VAR sobu bilo šta, već da jednostavno isključi Pjanića za pogibeljan start na Rafinju Alkantaru. Bez obzira na to što je "iz prvog reda", sa tri-četiri metara udaljenosti, mogao da primeti kako fudbaler Juventusa udara rivala pesnicom u vilicu, a kolenom u bok, prekaljeni sudija odlučio je da se, ipak, konsultuje sa pomoćnicima i potom ostavi Pjanića na terenu, a Italiju u šoku.

Sve se odigralo u finišu prve sezone u kojoj je upotrebljena VAR tehnologija u Seriji A, u kojoj je Juventus odbranio titulu preokretom u nastavku derbija sa igračem više.

Inter - Juventus (sport)
Izvor: YouTube

Ferćero je, svojevremeno, bio planiran i za direktora RAI 1 (Prvog programa), ali je završio na RAI 4 kanalu, za šta je direktno optužio Juventus i Vatikan. Pored toga što se ne stidi da iskaže anti-Juve stavove, glasno je i protiv uticaja koji pape imaju u javnom prostoru u Italiji. On je izjavio da je tu odluku direktno sprovela tada vladajuća Demokratska stranka, koja je pod direktnim uticajem dve moćne kuće, kako je rekao.

Svestan da vuk dlaku menja, ali ćud nikada, Pekoraro je pod pritiskom javnosti otvorio slučaj interne provere i zatražio zapise razgovora između Orsata i kolega iz VAR sobe. Prema njegovim rečima, prošle su nedelje i meseci do kada su mu zapisi poslati, svi osim jednog - onog koji je nosio dokaze o razgovorima posle Pjanićevog faula za isključenje.

Ove Pekorarove reči svedoče o tome da je uvođenje VAR tehnologije u svetski fudbal samo proširilo teren na kom se igraju nečasne utakmice i ostvaruje nedozvoljena prednost na sportskom terenu, odnosno da Frećero nije slučajno galamio kada je upozoravao na Juventusovu nameru da "preuzme kontrolu" nad sistemom.

Tako je italijanska javnost ponovo uzburkana "tik" pred povratak ekipa na treninge usled očekivanog nastavka šampionske trke između Juventusa i Lacija. Od ranije tradicionalno podeljena na navijače Juvea i ostale, "kalčo" scena u jednom danu ponovo je preplavljena optužbama za nameštanja, pritiske i lobiranja.

Zapravo, sve ono što je trebalo da bude okončano "Calciopoli" istragom nakon koje su Juventusu oduzete dve titule, a klub izbačen u Seriju B, ponovo je aktuelna tema na Apeninima. Burno je bilo, doduše samo dan-dva, i pred zaustavljanje šampionata zbog pandemije korona virusa.

Podsetimo, tada je rukovodstvo Serije A i Italijanske fudbalske Federacije optuženo da je na silu, svim sredstvima, dovelo do odigravanja utakmice Juventus - Inter, u kojoj je torinski klub pobedom od 2:0 preskočio Lacio na prvom mestu i došao u poziciju da očekuje "skudeto" u slučaju da sezona ne bude završena.

U danu kada je utakmica odigrana pred praznim tribinama, pandemija je uveliko uzela maha na severu Italije.