Fudbal

Godinu dana otkako je Trent zaje**o Barselonu: Epski meč na Enfildu!

Autor Milutin Vujičić

Kako je golobradi mladić od samo 20 godina izveo "podvalu veka" i naterao Barselonu da plače celu noć na Enfildu zbog propuštene šanse da se dočepa novog trofeja u Ligi šampiona...

Prošlo je tačno godinu dana od epske utakmice na "Enfildu" koja je obeležila prethodnu sezonu!

Liverpul je 7. maja 2019. godine istrčao na teren s minimalnim šansama za prolaz u finale Lige šampiona pošto im gotovo ništa nije išlo u korist. Barselona ih je samo nedelju dana ranije "oduvala" i pobedila 3:0 i jedino je čudo, kakvo se dešava jednom u deset godina, mogli spasiti fudbalere Jirgena Klopa koji su već mislili da ni ovo nije "ta sezona".

"Redsi" nisu delovali dobro na "Nou Kampu" i možda ih je samo promašaj Usmana Dembelea u nadoknadi vremena prvog meča ostavio na kiseoniku, pošto bi 4:0 već bilo nemoguće nadoknaditi...

Šanse su i bez toga bile minimalne, Liverpul je zbog povreda ostao i bez dvojice članova napadačkog "trozupca", pa Jirgen Klop jureći četiri gola u revanšu nije mogao da računa na Mohameda Salaha i Roberta Firmina, što je samo ohrabrilo navijače Barselone da im se piše finale u Madridu.

Kako, dođavola, "okrenuti" utakmicu protiv Barselone bez njih?

/podsetite se detalja iz prve utakmice/

Klop je uradio ono što bi i svaki trener u tom trenutku - poslao je prirodne i jedine zamene koje je imao na teren (Šaćiri i Origi), a rani gol Belgijanca, prvi u Ligi šampiona već u sedmom minutu posle greške Đordija Albe, značio je da će "Enfild" pomalo zatrepereti.

Barselona je odlučila da ne pravi dramu, odmah je preko Mesija i Kutinja krenula po veliki gol u gostima, ali ovoga puta Liverpul među stativama nije imao Lorisa Karijusa - već svetsku klasu Alisona.

Do kraja poluvremena nije bilo golova i Barselona je donekle mogla da bude spokojna, mada se već sporadično govorilo o tome kako su "prokockali" prolaz u Ligi šampiona protiv Rome samo godinu dana kasnije, a svi u Liverpulu bili su svesni da ekipa Ernestea Valverdea nije "mentalno jaka".

Jirgen Klop je stoga odlučio da promeni pozicije u svom timu, pomalo i prinudno, pošto se povredio i levi bek Endrju Robertson, pa je u napad morao da ode i Žoržinjo Vajnaldum.

Holanđanin je igrao napadača u prvom meču na "Nou Kampu", uopšte se nije snašao, ali će zato susret odigran nedelju dana kasnije pamtiti dok je živ, pošto je njegova energija pokrenula Liverpul i donela mu finale na stadionu "Vanda Metropolitano".

Prvo je Aleksander-Arnold prošao po desnoj strani i poslao oštru loptu koju je Vajnaldum poslao u mrežu iz drugog plana, da bi samo dva minuta kasnije na centaršut sa suprotne strane uradio isto!

Na semaforu, već u 56. minutu, pisalo je velikih Liverpul - Barselona 3:0 i tako je tim Jirgena Klopa u džepu već imao produžetke, iako niko nije mislio da će uspeti i da stignu do te mogućnosti u revanšu protiv moćne Barselone.

Mesi je odmahivao glavom, nije verovao da se ponavlja "deža vi" iz Rima, a najglasniji navijači u Engleskoj napravili su atmosferu zbog koje je Valverde želeo da uzme tajm-aut.

Nije imao odgovor, pojačao je odbranu, ali ni defanzivac više na terenu nije uspeo da predvidi "podvalu" koju je u 79. minutu izveo Trent Aleksander-Arnold, u tom trenutku 20-godišnji desni bek, prevarivši 11 iskusnijih igrača Barselone.

Na brzinu je dobio loptu od dečaka koji je stajao iza gola, namestio je na crtu kod kornera, krenuo da odlazi od lopte, a onda iz savršenog ugla video da niko ne obraća pažnju...

Ter Štegen je razgovarao sa svojim igračima, nameštali su se, nisu gledali ka uglu, bili su okrenuti ka leđima, pa ih je zatekao pas Aleksander-Arnolda iz kornera koji je pronašao svog saigrača Divoka Origija, sada već krunisanog heroja Liverpula!

Đerar Pike, Đordi Alba, Serhio Buskets i Lionel Mesi ostali su u čudu kakav su gol primili i bili svesni da nemaju snage da "uguraju" jedan u mrežu Alisona Bekera, pošto su bili potpuno slomljeni...

Liverpul je odolevao još deset minuta i plasirao se u finale Lige šampiona, koju će kasnije osvojiti pobedom protiv Totenhema, ali će se od tog dosadnog meča u Madridu ipak više pamtiti ono što se desilo u revanšu, nešto slično kao sa Crvenom zvezdom i utakmicama s Bajernom i Marsejom.

Da li je Trent Aleksander-Arnold sve ono slučajno uradio? Naravno da nije!

Odmah je reagovao Sesk Fabregas, bivši igrač Barselone, koji je na Twitteru napisao da je u pitanju "čista genijalnost", dok je otkriveno i da je Liverpul sve vežbao sa igračima koji skupljaju lopte.

Naravno, nije Liverpul mogao da pretpostavi da će baš svi igrači Barselone tako nezainteresovano stajati tokom njihovog izvođenja kornera, ali je analizom njihovih utakmica uočena sitnica koju bi mogli i koju jesu iskoristili. Naime, kako prenosi "Independent", analitičari iz stručnog štaba Liverpula primetili su da igrači Barselone gube pažnju pred svaki prekid, žale se kod sudije, kukaju...

To je deo njihove taktike za pritisak na sudiju, čak i kada očigledno greše.

Tako je bilo i ovoga puta kada nisu gledali ka Aleksander-Arnoldu, koga je kraj korner zastavice trebalo da odmeni Đerdan Šaćiri, dok je lopta izlazila iz igre, pa nisu pretpostavljali da će tu važnu ulogu odigrati dečak koji je zadužen da ih prikuplja kada odu van terena.

Brzo i instiktivno je reagovao 14-godišnji Oukli Kanonir, kao što je i glasila naredba koordinatora, pa je odmah namestio loptu Trentu koji je video saigrača samog i...voilà.

Dečak iz Lidsa će veče kada je Liverpul "izbacio" Barselonu pamtiti do kraja života i uvek će moći da kaže da je jedan od odgovornih za evropsko finale tima koje voli, ma šta se desilo u nastavku njegove fudbalske karijere!