NOVO PRAVILO

MONDO: PET izmena i u Superligi!

Autor Milutin Vujičić

Generalni sekretar Darko Ramovš prokomentarisao izmenu pravila koja će se već od ovog vikenda primenjivati u Bundes ligi.

Izvor: MN Press

Superliga Srbije biće nastavljena 30. maja i igraće se u "skraćenom" formatu bez plej-ofa i plej-auta (ukupno četiri kola), a sve zbog dobro poznate situacije s pandemijom korona virusom koja je na dva i po meseca zaustavila domaći fudbal.

Igrači od prošle nedelje dolaze na zajedničke treninge, uz ograničenja koja je propisao FSS, a zbog situacije u kojoj se nalaze svi klubovi sveta - odobrena je prolema pravila.

FIFA je usvojila preporuku IFAB-a (Međunarodni bord za izmenu pravila fudbalske igre) da se u prvenstvima u kojima je odobren nastavak posle pauze zbog pandemije dozvoli čak pet izmena, umesto dosadašnje tri.

Kako se ne bi "kralo vreme" tom prilikom, treneri će tri puta moći da "pozovu" izmenu i da u tom periodu izmene najviše do pet igrača, naravno u periodu utakmice koji sami izaberu.

Da li će tako biti i u Superligi?

"Dobii smo to obaveštenje da je usvojena odluka IFAB-a da se olakša klubovima u ovoj situaciji da završe prevnstva. Najverovatnije ćemo i mi koristiti tu mogućnost da klubovi mogu da koriste pet izmena, kako su naveli u tri termina", rekao je generalni sekretar Zajednice Superlige i Prve lige Srbije Darko Ramovš za MONDO.

S obzirom da je ovo samo preporuka, lige nisu u obavezi da je i koriste, a za sada je poznato da ćemo na delu videti već ovog vikenda kada se vraća Bundes liga.

"Bliže smo ideji da se to koristi i na neki način smo već informsali klubove da se spremaju za takvu promenu pravila. To ćemo još povrditi, ako ne bude negativnog gledanja na to, a verujemo da će to biti korisno jer nema mnogo prostora za pripreme", rekao je Ramovš.

Izvor: MN Press

Generalni sekretar Zajednice ističe i da je svima jasno da će termin sreda-subota biti nezgodan klubovima, posebno onima koji igraju i Kup, a da bi ovo pravilo donekle olakšalo trenerima.

Takođe, utakmice će se igrati tokom juna, poznato je da su tada temperature znatno više od proseka, ali još nisu određeni termini mečeva preostala četiri kola Superlige i Prve lige Srbije, za šta će na kraju krajeva zadnju reč dati nosilac prenosa.

"Ideja jeste da se na prvom mestu ispoštuje TV Arena Sport i oni će probati da prenose što više utakmica, gledaćemo da što bolje iskoristimo taj period", zaključio je Ramovš.

Podsetimo, na sednici Zajednice Superlige i Prve lige Srbije dogovoreno je da dođe do povećanja broja klubova u prva dva ranga našeg fudbala. Superliga će tako od naredne brojati 20 timova, a Prva liga Srbije 18, s tim da to treba da potvrdi Izvršni odbor FSS.