Oni već igraju

Sa Farskih Ostrva za MONDO o fudbalu posle korone: Damo gol, zaboravimo se!

Autor Bojan Jakovljević

Malo po malo, fudbalska Evropa se budi. Pročitajte priču o ligi na dalekom severu, koja će među prvima biti obnovljena.

Farska Ostrva, jedna od tri konstitutivne teritorije Danskog kraljevstva (uz Dansku i Grenland), nalaze se na krajnjem severu Evrope.

Grupa ostrva (ukupno 18) smeštena je između Atlantskog okeana i Norveškog mora, a sa malo više od 52.000 stanovnika jedna je od najmanjih članica UEFA (iako pripadaju Danskoj, Farska Ostrva samostalno nastupaju u okviru Unije evropskih fudbalskih asocijacija).

Dok se u našem regionu i šire polako spremaju za nastavak fudbalske sezone, a Crvena zvezda i Partizan polako počinju da igraju prve kontrolne utakmice, Farani su, uz Belorusiju, prva evropska teritorija na kojoj se zakotrljala fudbalska lopta.

Proteklog vikenda startovalo je prvenstvo, a u redovima 10 prvoligaša zaigrala su i petorica Srba, među kojima čak trojica igraju u klubu IF Fuklafir.

Jedan od njih je Miloš Budaković, o kojem smo već pisali pre dve godine, kada je bio član TB/FC Suduroj/Rojna.

U međuvremenu se njegov klub podelio, pa je srpski fudbaler jednu sezonu bio član TB-a, inače najstarijeg kluba na Farskim Ostvima, pre nego što je početkom 2020. potpisao ugovor sa sadašnjim, IF Fuklafirom.

Osim Budakovića, inače nekadašnjeg fudbalera Mladosti iz Velike Obarske, Novog Pazara i Rada, koji je počeo svoju četvrtu sezonu na Farskim Ostrvima, u istom klubu igra i Filip Đorđević, igrač koji već punih 10 godina nastupa u toj ligi i već se može reći da je legenda farskog fudbala (osam godina igrao za Vićingur, te dve za KI Klaksvik).

Tu je još i debitant, Uroš Stojanov.

Upravo sa Milošem počeli smo razgovor o trenutnoj situaciji u ovoj, za nas egzotičnoj državici, ali i situaciji kroz koju je prošla tokom pandemije korona virusa.

Izvor: Mondo

"Posle odmora u Srbiji, na Farska Ostrva stigao sam u januaru. Tada je stanje bilo normalno, a krajem februara otišli smo na pripreme u Tursku. Kada smo se nakon 12 dana vratili, trebalo je da počne prvenstvo. Ipak, par dana pred start sezone donesena je odluka da se prvenstvo neće igrati. Tada su bila zabranjena sva grupna okupljanja, tako da smo od 5. marta obavljali individualne treninge ili u manjim grupama, nikada većim od dva ili tri igrača. Posle 20-ak dana dobili smo dozvolu da povećamo grupe na četiri do šest igrača, pa je ta odluka kratko bila ukinuta, da bi nam, konačno, u poslednje dve sedmice bilo dozvoljeno da treniramo svi zajedno", počeo je priču za MONDO ovaj 28-godišnji čuvar mreže iz Šapca.

Prvobitna odluka pred početak sezone glasila je da se igra bez publike, ali su Farani na kraju ipak odlučili da odlože start prvenstva.

"Dan pre početka prve lige, dakle 7. marta, odigrano je prvo kolo u drugoj ligi, i to sa publikom. Onda su se pojedini klubovi žalili, jer je savez drugoligašima dopustio da igraju s publikom, a prvoligašima ne. Zatim je odlučeno da se sve prekine do daljeg"

Ipak, posle dvomjesečne pauze, na dalekom Severu polako se sve vraća u normalu.

"Posle dužeg vremena, počeli smo prvenstvo utakmicama prvog kola, ali bez prisustva publike. Ipak, novom odlukom saveza, od drugog kola biće omogućeno da 100 gledalaca na svakom stadionu prisustvuje utakmicama", kaže on.

FUDBALERI IZ REGIONA

U klubovima sa Farskih Ostrva većinom nastupaju domaći igrači, dok se fudbaleri iz skandinavskih zemalja ne tretiraju kao stranci. "Pravi" stranci su malobrojni. Tu su poneki fudbaler iz Afrike, zatim Španije, Belgije... dok osim Budakovića, Stojanova i Đorđevića, na Farskim Ostrvima igraju još dvojica Srba, Vukašin Tomić (Vićingur) i Deni Pavlović (KI Klaksvik). U istom klubu nastupa i Crnogorac Boris Došljak.

Budaković nam je preneo kako izgleda stanje na fudbalskim terenima u ovako specifičnoj situaciji.

"Pošto u poslednje vreme nema zaraženih i situacija je u potpunosti pod kontrolom, a svaka osoba koja se vrati iz inostranstva u obavezi je da provede 14 dana u samoizolaciji, nema testiranja na koronu pre utakmice. Ali, obavezna je dezinfekcija ruku pre dolaska u klub. Nema nikakvog pozdravljanja pre utakmice, iako su igrači tokom proslavljanja golova malo zaboravili na koronu i svoje obaveze, a radovali smo se i po završetku meča", kroz smeh nam priša Miloš.

Sada, kada je prvenstvo konačno počelo, poznat je kompletan plan takmičenja do kraja sezone.

Izvor: MONDO/Miloš Budaković, privatna arhiva

Poznato je da, kao i u većini zemalja Skandinavije, prvenstvo traje tokom kalendarske godine, a ne kao u ostatku Evrope, gde imamo jesenji, pa prolećni deo sezone. Poznat je plan takmičenja i u nacionalnom kupu.

"Iskoristili su sve reprezentativne pauze, tokom kojih će igrati prvenstvo, a skratili su i letnju pauzu, koja inače traje tri do četiri sedmice. Tako u julu tokom samo jedne sedmice neće biti fudbala. Prvenstvo će trajati nešto duže, do početka novembra. Kup takmičenje će početi početkom jula utakmicama prvog kola, dok će ostale runde biti odigrane tek po završetku prvenstva, dakle u novembru i decembru."

BEZ SVLAČIONICA

"U celom ovom periodu, nismo uopšte koristili svlačionice. Tek u poslednjih sedam dana, pred početak prvenstva, doneta je odluka da se praktično sve vrati u normalu, ali i dalje važe pravila o obaveznoj dezinfekciji. Ranije smo dolazili obučeni na treninge, sastajali se na terenu, a posle smo odmah išli svojim kućama".

Budaković ističe da, za razliku od zemalja u regionu, na Farskim Ostrvima nije bilo rigoroznih mera na vrhuncu pandemije.

"Kada se polovinom marta stvar zakomplikovala, zatvoreni su vrtići, osnovne i srednje škole, frizerski saloni i drugo. Policijskog časa nije bilo, ali je radio kod kuće svako ko je mogao. Smanjen je obim posla svim firmama, dozvoljen je rad samo četiri sata dnevno, dok je u velike markete u jednom trenutku moglo da uđe samo šestoro ljudi. Oni su jako disciplinovani, pridržavaju se mera. Mala je zemlja, tako da ko god je bio zaražen koronom lako je mogao da se seti bukvalno svake osobe, imenom i prezimenom, sa kojom je bio u kontaktu. Niti jednog trenutka broj zaraženih nije prelazio 80. U poslednjih 10 dana nema zaraženih, dok su u prethodne tri nedelje registrovana samo dva slučaja", ističe naš sagovornik.

Izolovanost ostrva od ostatka sveta, ali i zdrav život njihovih stanovnika, doprineli su tome da ova ostrvska državica nema (pre)veliki broj zaraženih.

"Negde od polovine marta, pa do kraja juna, zabranjeno je usidravanje svim kruzerima i turističkim brodovima, što je bio izuzetno veliki udarac za njihov budžet, ali pametna su nacija i zdravlje im je važnije od novca. Do pre dve-tri nedelje bili su dozvoljeni letovi samo za dostavu namirnica i hrane, a u državu su mogli da uđu samo farski državljani, koji se vraćaju kući. Naravno, bio je i dozvoljen odlazak danskim državljanima u Dansku"

Budaković se osvrnuo i na skandinavski mentalitet, koji možda našem temperamentu ne odgovara i deluje previše hladan.

"Sve ostalo funkcionisalo je relativno normalno. Svi su se pridržavali mera i nikada na ulici nisi mogao da vidiš grupu od pet-šest ljudi kako pričaju. Što se tiče bilo kakvih pravila, jako su pažljivi i nikada ih ne krše. Jednostavno, tako su vaspitani", zaključio je Budaković razgovor za MONDO.

BEZ SMRTNIH SLUČAJEVA

Na Farskim Ostrvima ukupno je tokom pandemije registrovano 187 slučajeva i svi zaraženi su izlečeni. Trenutno ne postoji nijedan zaraženi, dok nijedan slučaj nije imao smrtni ishod.

STOJANOV

Stojanov, inače bivši prvotimac Zvijezde Gradačac i Donjeg Srema, od januara je u društvu novih saigrača, a već na debiju svom timu je doneo pobjedu.

Stojanov je bio dvostruki strelac u gostujućem trijumfu 2:1 protiv Skale.

"Bio je ovo najbolji mogući start za mene i ekipu. Uspeo sam da postignem dva gola na debiju, uzeli smo tri boda i to je najvažnije. Golovi su sve za napadača, tako da spreman i sa mnogo samopouzdanja očekujem naredne utakmice", kaže Stojanov za MONDO.

Napadač rođen u Kikindi 1989. godine promenio je brojne klubove u karijeri. Osim već pomenute Zvijezde Gradačac, igrao je za Jedinstvo iz Bihaća u BiH, zatim je nastupao na Kipru, Tajlandu, u Grčkoj, da bi od januara odlučio da svoj fudbalski put nastavio na Ostrvu.

"Što se tiče lige na Farskim Ostrvima, utakmice su dosta tvrde, igra se sa mnogo duela, sa dugim loptama - pravi engleski stil, što meni lično odgovara i mislim da sam se za sad dobro snašao", dodao je Stojanov.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

SUPARNICI, A ZAJEDNO ISPALI

Zanimljiva anegdota vraća nas u 2015. godinu, kada su i Budaković i Stojanov nastupali u Premijer ligi BiH. Miloš je tada stajao na golu Mladosti iz Velike Obarske, dok je Stojanov predvodio napad Zvijezde Gradačac.

Upravo su ova dva kluba, u međusobnom duelu, u poslednjem kolu sezone 2014/15, odlučivali ko će ispasti iz bh. elite. Svakom od njih bila je potrebna pobeda da izbori opstanak. Ipak, na kraju je bilo 1:1 i oba tima morala su u niži rang.

Stojanov je tada doveo svoj tim u vođstvo, ali je izjednačujući pogodak Perice Trifkovića rastužio i jedne i druge.

Godinama kasnije, naše sagovornike fudbalski put spojio je na severnoj fudbalskoj tački Evrope.