NEPOZNATA PRIČA

TAJNA MUNDIJALA 1994: Ameri nameštali da se ne plasiraju "teroristi"!

Autor Milutin Vujičić

Navodno, Sjedinjene Američke Države nisu želele da na njihovom tlu fudbal igraju tri "terorističke reprezentacije", kako su ih oni nazivali.

Odluka da se Svetsko prvenstvo 1994. godine održi u Sjedinjenim Američkim Državama bio je jedan od najboljih poteza u istoriji FIFA, pošto je taj Mundijal privukao najviše gledalaca, a istovremeno ostvario najveći profit.

Ipak, skoro tri decenije kasnije "isplivali" su detalji koji govore da su Amerikanci imali i posebne zahteve zbog politike, a koje je FIFA morala da im ispuni.

Možda će vas zanimati

Rumunski sudija Jon Kračinesku, jedan od najboljih arbitara devedesetih, ekskluzivno je za "Digi sport" otkrio detalje zbog kojih je potpuno neočekivano propustio Mundijal u SAD, a samo godinu dana kasnije vodio je finale Lige šampiona.

Kračinesku je ispričao da ga je UEFA u to vreme izuzetno cenila, bio je među najbolje rangiranim sudijama sveta, ali su potom došli finalni turniri kvalifikacija u Aziji.

"Ovo je prvi put da govorimo o ovoj temi... Bio je jedan posmatrač suđenja iz Francuske kada sam vodio mečeve finalne runde kvalifikacija u Aziji za Mundijal", kazao je Kračinesku.

"Bilo je nas petorica sudija iz Evrope i šest timova na turniru. Samo dva tima mogla su da se plasiraju na Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama", dodao je Rumun i pojasnio da su to bili Saudijska Arabija, Južna Koreja, Japan, Iran, Iran i Severna Koreja.

"Došao je kod nas i rekao 'Slušaj, bez terorista u Americi'. To je značilo da ne smeju da se plasiraju Iran, Irak i Severna Koreja".

Jasno je kakve političke odnose SAD ima sa tim zemljama, a na kraju se ni jedna od ovih reprezentacija nije kvalifikovala, zauzeli su tri poslednje pozicije. Kračinesku je sudio u porazu Severne Koreje od Saudijske Arabije (2:1) i Južne Koreje (3:0), odnosno pobedi Iraka nad Iranom (2:1).

"Kada sam vodio poslednji meč između Južne i Severne Koreje posmatrač suđenja mi je rekao da je Sep Blater (predsednik FIFA prim. aut.) na tribinama", navodi Kračinesku.

Tada sam rekao posmatraču da ako je gospodin Blater zaista tu - neka ustane dok sudim da ga vidim. I zaista je ustao. Tako sam i dobio odgovor da zato što sam ga naterao da ustane - zato nisam bio na Svetskom prvenstvu 1994. godine. Drugog objašnjenja nemam!", rekao je rumunski sudija koji se ubrzo posle toga i penzionisao i sada radi kao stručni konsultant.

Verujete li u ovu priču i da li je SAD zaista uticala na to ko će igrati na Mundijalu?

Pišite nam u komentarima.