LAKI OTKAZI!

Gde su najčešće "seče trenera": Srbija u TOP10!

Autor Milutin Vujičić

Podatak koji nije za pohvalu...

Izvor: MN Press

Međunarodna fudbalska opservatorija (CIES) napravila je zanimljivo istraživanje koje još jednom pokazuje da su treneri na ovim prostorima "potrošna roba".

Naime, oni su se bavili analizom smena trenera od januara 2015. do decembra 2019. godine, a koje pokazuje da se "trenerska vrteška" najčešće okreće u Boliviji. U ovoj južnoameričkoj zemlji prosečan broj smenjenih trenera po klubu je neverovatnih 9,1!

"Najgori" od svih je Real Potosi koji je u tom periodu, verovali ili ne, promenio čak 20 trenera, što znači da su oni u tom periodu vodili klub u proseku na tek oko 11 mečeva.

Nažalost, Superliga ne zaostaje mnogo.

Srbija je deseta na listi pošto su klubovi otpuštali u proseku 6,3 trenera, što je zaista podatak koji nimalo nije za pohvalo i koji govori da rukovodstva nemaju strpljenja za nekoliko slabijih rezultata.

Od zemalja u regionu gore su čak tri. Bosna i Hercegovina je na petom mestu (7 trenera), Crna Gora je osma (6,4), a Albanija deveta (6,2). U deset "najgorih" nalaze se još Tunis, Alžir, Saudijska Arabija, Paragvaj i Kipar, što nije baš sjajno društvo.

CIES navodi da je idealna zemlja za trenere Švedska, gde najmanje otpuštaju trenere (2,6 po klubu), dok je samo 30 klubova od 766 analiziranih zadržalo istog trenera kao i na početku analize.