Igraju se deca

Spartak ne brine zbog U21 pravila: Nama veći problem prave stariji!

Autor Dušan Ninković

Kratak razgovor sa pomoćnim trenerom Spartaka iz Subotice otkrio nam je da su na severu Srbije već spremni za pravilo koje će se primeniti naredne sezone.

Izvor: MN Press

Superliga Srbije će naredne sezone imati čak 20 učesnika, a pored proširenja lige članove elitnog ranga dočekaće još neka pravila. Tako će svaki od timova na početku meča morati da ima po dva igrača rođena posle 1. januara 1999. godine.

Ovo pravilo se već primenjivalo u Prvoj ligi Srbije ove sezone, a MONDO je pisao kako su u prolećnih šest kola članovi Superlige, iako to nije bilo obavezno, poštovali tu odluku. Nekima je bilo lako, neki se nisu ni potrudili.

Među ekipama koje već godinama stvaraju mlade igrače nalazi se u subotički Spartak. Vladimir Gaćinović, šef stručnog štaba tima sa severa zemlje, poznat je kao stručnjak koji ima poverenja u omladinu, pa te brojke ne bi trebalo da iznenade nikoga ko ozbiljnije prati srpski fudbal.

Za vreme njegovog prethodnog mandata u klubu Spartak je ''stvorio'' nekoliko fudbalera koji danas igraju važnu ulogu u Superligi, a čini se da će taj trend biti nastavljen. Zbog svega onog što se dešavalo i što će se tek dešavati u Subotici popričali smo sa njegovim najbližim saradnikom, Vladimirom Buačem.

''Generalno, pravilo o mladim igračima na Spartak neće uticati uopšte. Mislim da smo najmlađa ekipa u ligi i uvek imamo bar trojicu igrača koji ispunjavaju te uslove. Ovo samo može da podstakne upravu kluba da radi kao što je i radila. Neke ekipe će, definitivno, imati problem, što bi moglo da se odrazi i na kvalitet njihovih igara'', počinje priču naš sagovornik.

Spartak je ekipa koja se pre nekoliko godina okrenula mladim igračima, a upravo je na njihovim krilima eliminisana Sparta iz Praga, kada je na klupi Subotičana takođe bio Vladimir Gaćinović. Deo te ekipe su bili Ivanović (Partizan), Hajdin (Crvena zvezda), Stojković (Vojvodina) i Kerkez, Čalasan i Čečarić koji su internacionalci.

Izvor: MN Press

A kako izgleda saradnja sa mladim igračima na severu Srbije? Koliko je posao lakši ili teži zbog ovakve klupske politike?

''Zbog ovakvog pravila, olakšan je posao. Nemamo potrebu da mnogo tražimo, mi smo u prednosti. Svako će morati da ima minimum četiri mlada i kvalitetna igrača u konkurenciji za tim, a kod nas to neće biti problem'', dodaje nekadašnji fudbaler Vojvodine.

Momci koji ove sezone nose dres Spartaka će imati priliku i da se dokažu u naredna četiri kola. Sticajem okolnosti nema tenzije i borbe za plej-of, pa će biti više prostora za njih?

''Gledaćemo da najbolji igrači, oni koji su izneli celu sezonu, igraju u svakom trenutku. Ne treba menjati, kad je već išlo jako dobro'', je poruka iz Subotice.

Verovatno jedinstven slučaj u svetskom fudbalu su tri golmana koja ispunjavaju ovo pravilo. Spartak je tokom prolećnog dela sezone podjednako računao na Dubljanića, Dokića i Dujmovića, a svaki od njih će i sledeće sezone imati manje od 21 godine.

''To nema nigde, jel da? Uglavnom su golmani iskusniji. Kao što vidite, kod nas su i golmani mladi. Prosto je, imaju kvalitet. Igrač ili može ili ne može da igra. Ako je mlad i ima kvalitet, nema razloga da ga ne stavljamo u tim. Sva trojica su izuzetno kvalitetna pa ih nećemo dirati'', otkriva nam Vladimir Buač.

Nedavno je za MONDO o ovome govorio i selektor mlade reprezentacije Srbije, Ilija Stolica, koji je otkrio svoje poglede na novo pravilo. Treba dodati i da su Subotičani u svakom od šest odigranih kola ovog proleća imali najmanje dva startera mlađa od 21 godine.

Prepoznatljiva imena u Superligi već su igradili Šormaz, Vidaković i Dunđerski, a znajući rad Spartaka, uskoro će njihovim koracima neki novi klinci. Pokušali smo da saznamo ko će to biti, odnosno ko će zablistati u narednoj sezoni Superlige, kada je reč o Spartaku iz Subotice?

''Iskreno, to ne mogu da vam kažem. Ima ih jako puno, nama veći problem prave igrači koji imaju preko 21 godine! Na njima je da što bolje rade, da pokazuju kvalitet i to će iskočiti u prvi plan'', zaključuje sagovornik MONDA.

Nakon 26 odigranih kola u Superligi Srbije, ekipa Spartaka iz Subotice zauzima 7. mesto na tabeli sa 37 osvojenih bodova. Isti broj bodova ima i Mladost iz Lučana koja se nalazi na jednoj poziciji niže. Nastavak sezone otvoriće upravo Spartak, gostovanjem u Inđiji, u petak od 15 časova.