NEKE RANE NIKAD NE ZACELE

Punih 35 godina, Hejsel budi isti osećaj u Juventusu: Bol

Izvor mondo.ba

Juventus danas obeležava 35 godina od te tragedije, na briselskom stadion Hejsel.

Jedna od najvećih fudbalskih tragedija dogodila se 29. maja 1985. godine u Briselu, pre finala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona između Juventusa i Liverpula na stadionu "Hejsel".

Tada je smrtno nastradalo 39 navijača, najviše "bjankonera"...

"Prošlo je 35 godina, ali sećanje na to ko je bio tamo, na one koji su gledali s televizije kod kuće, kao i na one koji se još nisu rodili, ali znaju činjenice kroz istoriju, nešto je što budi emociju. Svakome. Hejsel. Sunce je tog dana zasjalo u Briselu. I dok je ostavljalo svoje poslednje zrake na terenu, nezamislivo se dogodilo ... na tribinama, pred početak finala Kupa šampiona između Juvea i Liverpula. Dogodila se tragedija", saopšteno je iz "Stare dame".

Tužno sećanje nastavljeno je dalje.

"Sve se dogodilo u nekoliko trenutaka: stampedo, trka za begom, zid koji se srušio...I panika. Trideset devet osoba odvedeno je te večeri u Brisel, gotovo svi su bili Italijani, s tim da je najmlađi imao samo 10 godina. U njihovu čast danas, kao i svaki dan, posvećujemo sećanje i svoju bol. I dok godine prolaze, ta reč i dalje u nama budi isti, nepromijenjeni osjećaj: Bol. Hejsel".

Engleski "Redsi" su u međuvremenu u petak ujutro postavili venac s cvijećem kraj svog spomen-obeležja ispred "Enfilda", a ceo dan su postavljene zastave na pola koplja.

Torino je takođe pokazao solidarnost sa svojim gradskim rivalima.

"Ujedinjeni u molitvi i sećanju", navedeno je na Tviter profilu "bikova", Juveovih gradskih rivala.

"Stara dama" je tada pobedila Liverpul 1:0 pogotkom Mišela Platinija iz jedanaesterca i osvojila prvu titulu prvaka Evrope.

Na kraju su saopštena imena svih 39 žrtava hejselske tragedije: Roko Asera, Bruno Bali, Alfons Bos, Đankarlo Brušeera, Andrea Kazula, Đovani Kazula, Nino Čerulo, Vili Kjelens, Đuzepina Konti, Dirk Denecki, Dionisio Fabro, Žak Fransoa, Eugenio Galjano, Frančesko Galjoli, Frančesko Galjoli, Galonio Alberto Guarini, Đovakino Landini, Roberto Lorentini, Barbara Lusći, Franko Marteli, Đani Mastrojako, Serđo Bastino Macino, Loris Mesore, Lućano Roko Papaluka, Luiđi Pidone, Benito Pistolato, Patrik Redklif, Domeniko Ragaci, Antonio Robertnanja, Antonio Mario, Ragnazo, Klaus Domeniko Ruso, Tarkisio Salvi, Đanfranko Sarto, Đuzepe Spalaore, Mario Spanu, Tarkisio Venturin, Žan Mišel Vala, Klaudio Zavaroni.

Pročitajte i ovo