DOBRA IDEJA?

Promenjeno pravilo o "bonus igračima" za sledeću sezonu!

Autor Milutin Vujičić

Usvojeno i izmenjeno...

Izvor: MN Press

Fudbalski savez Srbije (FSS) usvojio je u četvrtak na sednici Izvršnog odbora u Staroj Pazovi promene koje se tiču nastavka aktuelne sezone, ali i onoga što nas čeka u idućoj.

Definitivno je potvrđeno "U21 pravilo" koje podrazumeva da su od sezone 2020/21 treneri dužni da u startnu postavu uvrste dvojicu fudbalera mlađih od 21 godine, ali sa jednom izmenom u odnosu na predlog iz prošog jula.

Možda će vas zanimati

U startnoj postavi moraju da počnu dvojica igrača rođenih posle 1. januara 1999. godine, a novi uslov je da moraju da budu državljani Srbije.

To znači da se klubovima mladi fudbaler "neće važiti" ako se ne vodi kao domaći igrač.

Kako ne bi došlo do "varanja" ovog pravila, kao što je to bio slučaj u Rumuniji i Kini, gde je slična odredba na snazi, FSS je dao još jedno uputstvo:

"Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena domaćeg igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj domaćih igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo domaći igrač uzrasta do 21 godine".

MONDO je već pisao o tome da ove instrukcije koristi već veliki broj timova u Superligi, saznali smo da se u Spartaku i ne osvrću na "novotariju" jer tako i funkcionišu, a svoj sud dao je i Ilija Stolica.