DVA OD DVA

Korona se GRČEVITO bori za opstanak!

Autor Nikola Janković

Do korone, ekipa iz Kjelcea nije imala pobedu u 2020. U poslednjoj utakmici pre pandemije i prvoj posle - šest bodova.

Jedna, ali kardinalna greška golmana Leha, Mikija van der Harta, bila je dovoljna Legiji u subotu na praznom "Miejskom" da osvoji tri dragocena boda u prvom post-pandemijskom kolu poljske Ekstraklase - koja za razliku od naše Superlige nije skraćena za kompletnu plej-of i plej-aut fazu.

Holanđanin se u 17. minutu zatrčao da izboksuje loptu pri jednom centaršutu sa desne strane i zakasnio taman toliko, da se lopta od temena Tomasa Pekarta odbila u vis i "polako" završila u nebranjenoj mreži. Ispostavilo se potom da je prekaljeni napadač iz Češke nehotice, okrenut leđima golu, zapravo rešio derbi utakmicu 27. kola i zadržao klub iz Varšave na osam bodova prednosti u odnosu na branioca titule.

 Legija je ispraćena na pauzu zbog korona virusa neprijatnim porazom kod kuće od Pjasta (1:2), kluba koji je prošle godine senzacionalno osvojio prvu titulu u istoriji, a koji sada ima još deset rundi "fore" da nadoknadi zaostatak.

Deset rundi "fore" da izbori opstanak, od čega sedam u plej-aut grupi, ostalo je i fudbalerima Korone, koji su danas u matine terminu nastavili tamo gde su stali početkom marta pred koronom.

U poslednjoj utakmici pred pauzu savladali su "fenjeraša" LSK Lođ rezultatom 1:0 i praktično ga vratili u drugu ligu. U prvoj utakmici posle pauze rano su primili gol, pa deklasirali direktnog rivala u borbi za opstanak, Vislu u sred Ploka - 1:4.

Najveći uspesi Korone u istoriji su tri plasmana na peto mesto u ligi, poslednji 2017. godine i jedno finale Kupa (2007), a najveći neuspeh izbacivanje u drugu ligu u sezoni 2007/08 zbog korupcije i nesportskih radnji njenih čelnika.

Goleadu je otvorio kapiten žuto-crvenih i nekadašnji fudbaler Sarajeva, Adnan Kovačević,a dovršili rezervisti trenera Maćeja Bartošeka, tako da Koronu od prvog iznad crte - takođe Vislu, ali iz Lođa - sada dele samo dva boda!

Korona u pet utakmica do pojave korona virusa nije imala pobedu, od tada - dva od dva.

Od ove sezone, tri tima direktno ispadaju iz Ekstraklase, lige koja će 19. juna dočekati prve navijače na tribinama. Kompletna plej-of i plej-aut faza takmičenja biće odigrana sa 25 odsto popunjenih mesta na stadionima kapaciteta od 5.700 (LSK Lođ), do 44.416 (Slask).

U sledećem kolu, Korona dočekuje aktuelnog prvaka iz Glivica!

Rezultati 27. kola:

petak

Slask - Rakov 1:1 (0:0)
Pogon - Zaglebje 0:3 (0:3)

subota

Viđev Lođ - Gornik 0:1 (0:1)
Pjast Glivice - Visla Krakov 4:0 (2:0)
Leh Poznanj - Legija Varšava 0:1 (0:1)

nedelja

Visla Plok - Korona Kjelce 1:4 (1:2)
Krakovija - Jagjelonija 0:1 (0:0)
Lehija - Arka 3:3 (0:0)

Tabela: Legija 54, Pjast 46, Krakovija 42, Slask 43, Leh 42, Pogon 41, Jagjelonija 40, Lehija 39, Rakov 37, Zaglebje 36, Gornik 36, Plok 36, Visla 31, Korona 29, Arka 26, LSK Lođ 20.