PADOŠE U ZEMUNU!

Odmah ŠOK u PLS: Prvi poraz Kabela od ONE utakmice za "minus 10 bodova"!

Autor Nikola Janković

Hoće li Novi Sad naredne sezone imati tri kluba u Superligi? I dalje je napeto.

Izvor: MN Press

Marko Đalović postigao je danas u Gornjoj varoši prvi gol ove sezone, drugi od kada se vratio u Srbiju iz Kazahstana i jedini pogodak na utakmici prvog post-pandemijskog kola Prve lige Srbije.

Ujedno, naneo je novosadskom Kabelu prvi poraz u prvenstvu od "onog" u Smederevu, posle "dvojke" na poluvremenu, zbog kojih je UEFA negodovala, a FSS reagovao oduzimanjem deset bodova i jednima i drugima.

Olakšani za još tri miliona dinara, jedan više od domaćina na neregularnoj utakmici 14. kola prošlog oktobra, Novosađani su nastavili sprint ka ekspresnoj promociji u Superligu posle samo sezone u drugoligaškom karavanu, do obustave takmičenja zbog koronavirusa vezali osam pobeda i četiri remija...

...ali, kada su se posle dva i po meseca vratili fudbalu, naleteli su pravo na boljeg od sebe: Zemun - Kabel 1:0 (0:0) u jednoj od tri utakmice 27. kola ostavljene za nedelju popodne.

U oktobru, Kabel je u Smederevu poveo golom Zorana Karaća u 14. minutu, ali je domaćin iz borbe za opstanak uzvratio u nastavku i golovima Nikole Đorđevića u 58. i 74. minutu savladao jednog od favorita za plasman u elitni rang. UEFA je poslala dopis u Staru Pazovu, uz dokaze o "rušenju integriteta fudbalske igre", posle čega je Disciplinska komisija FSS kaznila oba tima - 10 bodova, domaćin dva, gost tri miliona dinara.

 Đalović, 34-godišnji snažni štoper Zemuna, pogodio je mrežu u 74. minutu igre, tek drugi put na 53 nastupa u zeleno-plavom dresu prošle i ove sezone. Ekipa treneraZorana Vasiljevića nije imala odgovor ni pre, ni posle toga, pa će poslednje tri runde skraćenog šampionata dočekati sa 41 bodom.

Pobedom u Zemunu, Kabel je mogao da se izjednači sa OFK Bačkom na četvrtom mestu i priđe na bod zaostatka za Zlatiborom iz Čajetine, ali bi već sutra nesuđeni lider mogao da padne na šestu poziciju ukoliko u derbiju kola Metalac padne u Lazarevcu.

Kolubara, iako sa znatno lošijim skorom, takođe ima 41 bod i dočekuje drugog na tabeli.

Dosta toga se promenilo u tih 70 dana mirovanja pod pretnjom smrtonosnog virusa, pa je između ostalog otkazan treći krug šampionata, u plej-of i plej-aut grupi, a potom i ukinut baraž za popunu Superlige, u koju će na kraju sezone direktno ući prva četiri kluba na tabeli Prve lige Srbije.

Na tri kola do kraja, trećeg i sedmog na tabeli deli šest bodova, s tim da osmi - Radnički iz Pirota koji je danas deklasirao Smederevo 4:0 - ima i zaostalu utakmicu sa Zemuncima u rukama, pa nije sasvim bez šansi da bude bar četvrti.

Rezultati 27. kola:

petak

Budućnost Dobanovci - Radnički Kragujevac 2:1 (1:0)
/Živanović 16, Bubalo 81 - Nikodijević 90/

subota

Grafičar - OFK Bačka 0:0

Novi Pazar - Dinamo Vranje 3:0 (3:0)
/Marovac 26, Đokić 35, Živić 39/

OFK Žarkovo - Zlatibor Čajetina 0:3 (0:1)
/Šiškov ag 22, Vukić 79, Stanković 86/

nedelja

Radnički Pirot - Smederevo 4:0 (0:0)
/Spasić 67, 74, Mirković 87, Milutinović 88/

Trajal Kruševac - Sinđelić Beograd 0:0

Zemun - Kabel 1:0 (0:0)
/Đalović 76/

ponedeljak

Kolubara - Metalac 18.00

Tabela: Grafičar 48, Metalac (-1) 47, Zlatibor 45, OFK Bačka 44, Kabel 41, Kolubara (-1) 41, Novi Pazar 39, Radnički P. (-1) 36, Radnički K. 35, Žarkovo 35, Dinamo 34, Zemun (-1) 30, Trajal 27, Sinđelić, Budućnost 19. Smederevo 18.

*napomena: Kabel i Smederevo kažnjeni su oduzimanjem deset bodova odlukom Fudbalskog saveza Srbije.

Parovi 28. kola: Bačka - Novi Pazar, Dinamo - Zemun, Kabel - Radnički Pirot, Metalac - Budućnost, Radnički Kragujevac - Grafičar, Sinđelić - Kolubara, Smederevo - Žarkovo, Zlatibor - Trajal.