Fudbal

O fotografiji koja je NATERALA igrače Milana da 1994. osvoje Kup šampiona

Izvor mondo.ba

Znate li ko je bio na njoj?

Petu od ukupno sedam titula evropskog šampiona u istoriji kluba, Milan je osvojio 1994. godine.

18. maja je na Olimpijskom stadionu u Atini, pred 70.000 svedoka, održao fudbalski čas Barseloni - "rosoneri" su trijumfovali rezultatom 4:0, a strelac jednog od golova, trećeg, bio je Dejan Savićević!

Možda će vas zanimati

Demetrio Albertini, član Milana od 1988. do 2002. godine, i Adrijano Galijani, tadašnji izvršni predsednik Milana koji je na toj funkciji bio 31 godinu (od 1986. do 2017), prisetili su se u razgovoru za klupske društvene mreže da ih je upravo tadašnji strateg Katalonaca indirektno inspirisao da pruže fenomenalnu partiju i pokore Stari kontinent!

"Taj osećaj zadovoljstva je neopisiv. Smatrani smo za autsajdere jer su nam nedostajala dva centralna defanzivca, Franko Barezi i Alesandro Kostakurta, a na dan utakmice, otvorili smo novine i ugledali fotografiju na kojoj Krojf pozira sa peharom namenjenom evropskom šampionu (sa Barsom je bio šampion Evrope dve godine ranije, prim.aut). Toliko smo bili 'našpanovani' za finale nakon toga, da smo znali da ne postoji ni promil šanse da budemo poraženi". 

Izvor: Bernd Lauter/Bongarts

Na kraju je i bilo tako.

Fabio Kapelo je našao dobitnu kombinaciju za put do trofeja. Dvostruki strelac na tom meču bio je Danijele Masaro, a nakon Savićevića, poentirao je i Marsel Desai, zapečativši sudbinu te večeri nemoćne Barse.

"Nije Barsi manjkalo kvaliteta, bili su tu i Romario i Hristo Stoičkov, ali, jednostavno, naša odbrana ih je potpuno anulirala. Bio je to marš preko Barselone do trofeja!", istakao je Galijani, nekada prvi klupski operativac.

Na naredni trofej evropskog šampiona Milan je čekao devet godina, a poslednji, sedmi, osvojio je 2007.

Barselona je te 1994. godine propustila šansu da osvoji drugu evro-titulu, a to joj je pošlo za rukom tek 2006. godine. Nakon toga, usledila su još tri trofeja: 2009, 2011. i 2015. godine.