NEOČEKIVANO?

Slobodno pružajte podršku Flojdu, mi vas NEĆEMO kazniti!

Autor Milutin Vujičić Izvor mondo.ba

Tokom vikenda ovo je bila česta scena na utakmicama Bundeslige, ali igrači zbog toga neće biti kažnjeni.

Fudbalski savez Nemačke (DFB) neće kazniti igrače koji su protestovali protiv rasizma i ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog Afroamerikanca koji je prošle sedmice ubijen prilikom hapšenja, nakon što mu je beli policajac nekoliko minuta držao koleno na vratu u Mineapolisu.

Nekoliko igrača u Nemačkoj davalo je izjave, objavljivalo postove na društvenim mrežama ili porukama na odeći slalo poruke od kada je Flojd ubijen 25. maja.

Možda će vas zanimati

FS Nemačke saopštio je u sredu da se protivi kažnjavanju bilo kojeg igrača, jer veruje da njihove antirasističke poruke odgovaraju načelima saveza.

"DFB je zauzeo snažan stav protiv bilo kojeg oblika rasizma, diskriminacije ili nasilja i zalaže se za toleranciju, otvorenost i različitost, vrednosti koje su takođe utemeljene u statutima DFB-a. Zato potezi naših igrača imaju poštovanje i naše razumevanje", naglasio je u saopštenju Fric Keler, predsednik DFB-a, a prenela agencija "Anadolija".

Nemački pristup ima podršku Svetske fudbalske federacije (FIFA), koja je u utorak objavila da takvi potezi fudbalera "zaslužuju aplauz, a ne kaznu".

Tagovi