LEPO, RUŽNO - SVEJEDNO!

SVI mi trebate sutra: U kopačkama ili cipelama, Deki Stanković ZNA kako!

Autor Jovan Terzić

"Kako ćemo proći - ne znam. Da li na penale, lepom igrom, ružnom - ne znam", rekao je čovek koji je rešavao "večite derbije" kao fudbaler, a onda naveo ono što je tada naučio: "Ali, znam da može svašta da se dogodi i zato mi ne treba 11 igrača, nego ceo tim".

Izvor: MN Press

Za fudbalsku utakmicu potrebno je 11 igrača.

Za pobedu na stadionu najvećeg rivala potreban je ceo tim.

Dejan Stanković je to naučio prilično mlad, kada je kao najmlađi kapiten u istoriji Crvene zvezde rešavao "večite derbije" sa Partizanom, kod kuće i na strani.

Došao je trenutak da se Deki vrati u Humsku, ovog puta u odelu i cipelama, rešen da ponovi ono što mu je uspevalo u dresu i kopačkama.

"Ovo je utakmica sa jednim ciljem, da prođemo u finale. Kako ćemo proći - ne znam. Naš cilj je da prođemo, a videćemo kako. Da li na penale, lepom igrom, ružnom, ne znam...", rekao je Stanković danas na konferenciji za medije na "Rajku".

Ona, naravno, nije protekla bez pitanja o startnoj postavi za 90 minuta bespoštedne borbe, u koju novi-stari šampion ulazi sa namerom da okonča petogodišnju vladavinu crno-belih u Kupu.

Predstojeći derbi je ukupno 200. takmičarski duel Zvezde i Partizana. U 162 prvenstvena Zvezda je pobedila 64 puta, Partizan 47, a 51 je bilo nerešeno. U Kupu su se sastajali 37 puta. Crveno-beli su i tu uspešniji, sa 20 pobeda, crno-beli ih imaju 13, a četiri puta je bilo nerešeno.

Odgovor je bio upečatljiv. Ako je ostala dilema ko će igrati za Crvenu zvezdu u sredu uveče, Stankovićeve reči otklonile su svaku dilemu o tome kako će Crvena zvezda igrati u sredu uveče.

"Da bi sutra izveo najboljih 11 oni moraju da budu najspremniji i mentalno i fizički. Nema prvih 11, nego ima ekipa. Svako mora da bude spreman, jer svašta može da se dešava i zato mi je sutra svako potreban", rekao je Stanković, a onda naglasio da mu nije potreban večerašnji trening do konačne odluke o sastavu koji će istrčati sutra u 20 časova na "JNA".

"Čime ćemo ih iznenaditi?", uzvratio je pitanjem na pitanje, pa odgovorio:

"Postavom".

Rekao je da više vremena provodi razmišljajući o rešenjima u igri i zadacima koje će podeliti. Ostalo je rešio.

"Znam tačno ko će igrat i ko neće, ali hajde da ostavimo nešto za sutra".

Izvor: MN Press

Ovo je 16. put da se Zvezda i Partizana sastaju u polufinalu nacionalnog kupa. Crveno-beli imaju 12 pobeda, a crno-beli tri. Ukoliko u sredu bude nerešeno, nema produžetaka nego će se odmah izvoditi penali.

Crveno-belima je cilj "dupla kruna", prva od 2007. Ne samo to, zvezdaši čekaju na 25. Kup u istoriji od 2012. godine.

Veća motivacija za zvezdaše pred 200. sudar dva najveća srpska kluba nije potrebna, ali je moguće pronaći je u načinu na koji je Partizan pre godinu dana odbranio trofej - pobedom na stadionu najvećeg rivala.

Takve pobede sastavni su deo istorije Crvene zvezde, koja je u vreme kada je Stanković bio kapiten imala pozitivan skor i u Humskoj.

Dvadesetak godina kasnije to više nije slučaj, ali jeste cilj koji će stajati pred svakom generacijom crveno-belih, pa tako i ovom koju je Stanković preuzeo od Vladana Milojevića.

Prva prilika da se popravi skor je već sutra!