Samo dobri đaci mogu u Radnik

U Surdulici se okreću mladima: KNJIŽICU na uvid, pa na trening!

Autor Jovan Terzić

"Dolaze nam deca iz okolnih gradova, tu smo da ih prihvatimo, obezbedimo uslove koji neće remetiti njihovo školovanje", poručuje prvi čovek Radnika, Stanislav Tončev.

Izvor: MONDO/J. T.

Duel Crvene zvezde i Radnika iz Surdulice prošle subote (4:1) obeležen je debitantima. 

U domaćem timu prve takmičarske minute za seniorski sastav upisali su Marko Konatar i Andrija Radulović, koji je postigao i gol iz penala, a za goste mladi golman Nemanja Kostić i desni bek Bogdan Stojković. Obojica 17-godišnjaci.

Šansa mladima je i nešto što će ubuduće biti praksa surduličkog superligaša.

"Davanje šanse igračima iz mladjih selekcija koji ispunjavaju kriterijume za pravo nastupa na prvenstvenim utakmicama daje ogroman elan kako njima, tako i njihovim vršnjacima. Naš omladinski pogon broji nešto više od stotinak polaznika, a cilj nam je da taj broj u najmanju ruku dupliramo. Imamo kvalitetne ljude koji rade sa tom decom i evo, vidni su rezultati. Iz sezone u sezonu postižemo bolje rezultate i broj dece se povećava. Dolaze nam deca iz okolnih gradova, tu smo da ih prihvatimo, obezbedimo uslove koji neće remetiti njihovo školovanje. Naprotiv, imamo dobru saradnju sa školama i domovima za smeštaj učenika i samo redovni učenici i disciplinovani đaci mogu biti članovi Radnikove familije. Sve u svemu uspešno se krećemo putem na kome formiramo kvalitetan igrački kadar, koji se za određeno vreme odupre u prave profesionalce", ističe prvi čovek Radnika, Stanislav Tončev.

Puni utisaka bili su pomenuti dečaci koji su prvi put nastupili na velikoj sceni.

Izvor: FK Radnik Surdulica/Dejan Mirčev

"Za mene sa nenavršenih 17 godina stajati na golu na 'Marakani'... Neopisivo! Osećaj je neverovatan! Ta atmosfera, zvuk navijača sa tribina... Taj dan ću pamtiti dugo. Veliko hvala ljudima iz uprave Radnika koji su u mi ukazali poverenje. Od kategorije petlića sam u Radniku i ovo mi još više daje snagu da budem veran ljudima iz kluba i daću sve da ih ne razočaram. Momci iz prvog tima su me još na treninzima prihvatili kao da sam s njima dugo i pokazali da u godinama nema razlike medju nama. Uzor su mi kako prvi, tako i dugi golman Radnika, a voleo bih da uspeh dostignem do veličine imena Petra Čeha i našeg Predraga Rajkovića", rekao je mladi golman Radnika, Nemanja Kostić.

I defanzivac Bogdan Stojković je bio u ekstazi posle debija.

"Debitovati protiv tima iz čijih redova je ponikao moj uzor Nemanja Vidić, može biti samo san. Osetiti duh na tom stadionu, rame uz rame sa svim ovim imenima... Izvanredan osećaj! Još sam pod utiskom. Pozitivan adrenalin u onakvoj atmosferi, sa ljudima koji su pokazali da imaju poverenja u mene, počev od saigrača, do ljudi iz stručnog štaba, a igrati pred mojom upravom i upravom Zvezde - fenomenalno! Iako sam mlad, fudbal je od malena moj život. Drago mi je što sam u ovom klubi i beskrajno hvala timu koji mi nije dozvolio da ijednog trenutka osećam nelagodnost što sam po godinama mlađi. Presrećan sam što sam deo jedne ovakve priče koja ulaže u mlade, daje nesebično za naš razvoj, a mi ćemo, nadam se uzvratiti rezultatima", poručio je Stojković

Omladinski pogon Radnika broji više od stotinu redovnih polaznika.

U sezoni za nama najuspešnija je bila selekcija pionira, koja je ostvarila maksimalan učinak u odigranim utakmicama, što ih je odvelo u kvalitetniju ligu takmičenja. Titulu najboljih u ovoj godini poneli su i Radnikovi omladinci, pa će i oni naredne sezone biti u najjačoj ligi za svoj uzrast.