Tabela kaže jedno, rezultati drugo

Majstori Kupa i "večitih derbija": Partizan ZNA KAKO sa Zvezdom! (ANKETA)

Autor Vladimir Sukdolak

Kada dva puta pobedite i jednom igrate nerešeno protiv istog protivnika u jednoj sezoni, onda je normalno i logično tvrditi da ste bolji. A, ko je po vama bolji - Partizan ili Crvena zvezda?

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Slavilo se prošle nedelje na crveno-belom delu, a u sredu je veselje preseljeno na crno-belo parče Točidera. 

Partizan ni treću godinu uzastopno nije prvak države, što je njegov najduži niz bez trona od početka devedestih godina prošlog veka. Ali, "parni valjak" već drugu godinu zaredom žestoko kvari šampionsko slavlje najvećem rivalu – Crvenoj zvezdi.

Partizan će igrati šesto uzastopno finale u Kupu i imati priliku da protiv Vojvodine nastavi četvorogodišnju vladavinu u masovnijem domaćem takmičenju. Od 2017. čak dva puta je u finalima i jednom u polufinalu savladao "večitog rivala".

Poslednji put u sredu uveče...

"Dokazali smo da smo bolji od Zvezde", gotovo uglas ističu u Humskoj, a tezu brane činjenicama. Od poslednja četiri duela sa crveno-belima, tri su završena u korist tima Sava Miloševića.

"Valjak" je na tim utakmicama BEZ primljenog gola!

Partizan je u sredu imao više energije, želje, znanja, a očigledno i motiva. Ušao je tempiran s ciljem da najlepšim poklonom obraduje navijače i da 24. juna pokuša da sezonu završi osvajanjem trofeja.

U prvom delu zadatog je uspeo!

Bila je to igra u kojoj je Partizan dominirao, ne toliko po stvorenim prilikama i golovima, već u nameri da meč teče onako kako je zamislio stručni štab domaćina. Manje-više sve je bilo kako su želeli Savo Milošević i njegovi saradnici, osim poslednjih nekoliko minuta prvog poluvremena, kada je popustila koncentracija i kada je Zvezda uspela da iz prekida i daljine ozbiljno ugrozi vrlo dobrog Vladimria Stojkovića.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Odbrana Partizana odradila je ogroman posao, potpuno je neutralisala ofanzivne igrače Zvezde i po ko zna koji put ih učinila prilično bezopasnim. Sjajni štoperski tandem Bojan Ostojić- Strahinja Pavlović dobio je sve što se moglo i u vazduhu i na zemlji. Slobodan Urošević je neumorno špartao pored leve aut linije, igrao je tačno i uz pomoć Takume Asana naterao je protivnika da napade usmeri prema desnoj strani.

Tamo je crveno-bele čekao iskusni Nemanja Miletić. Idol navijača Partizana ne igra u vrhunskoj formi, daleko je od izdanja na koje je navikao publiku, ali prekaljeni borac nijednog momenta nije odustajao. Naprotiv! Kako je utakmica odmicala bio je sve sigurniji.

Odbrambeni bedem učvrstili su pouzdane radilice na sredini terena Saša Zdjelar i Aleksandar Šćekić. Iako su obojica više od sat vremena bili opterećeni zasluženo dobijenim žutim kartonima, posao su, posebno kada je Zvezda krenula na sve ili ništa, odradili bez greške. Lazar Marković je imao nešto slabije izdanje, očekivalo se da neke situacije u napadu bolje reši, da više pomaže odbrani... Međutim, upravo je od "Markeca" počeo napad iz kojeg je Partizan postigao gol. Majstorski desnokrilni napadač prebacio loptu do Umara Sadika, ostalo znate...

Taj napad završio je Bibars Natho! Izraelac se ponovo istakao kao lider, jer jednostavno takvu ulogu na terenu obožava. Stalno je želeo loptu, tražio najbolja i najjednostavnija rešenja kroz odbranu crveno-belih.

Umar Sadik je pravi junak derbija!

Nigerijac je opravdano bio kritikovan posle bledih izdanja u nastavku sezone. Njegovo ponašanje na terenu nije se svidelo ni treneru Miloševiću. Najbolji strelac Partizana nije bio ni senka od napadača koji je u prvom delu sezone bio strah i trepet za protivničke odbrane. Istrpeo je Partizan sve to, a onda naplatio. Kada je najviše trebalo...

Svaku pohvalu zaslužio je mladi golgeter. Špartao je na Zvezdinoj polovini, vraćao se na svoju, stalno bio u vazduhu, a sve to začinio s nekoliko vrhunskih driblinga, kada je protivnike činio smešnim. Dobro će ga upamtiti Miloš Degenek... Samo je "zaplivao" po travnatoj površini kada ga je Sadik zalomio u 58. minutu, onom u kojem se dogodio trenutak odluke polufinala Kupa Srbije.

Željni igre bili su i rezervisti, ali vrhunski majstori s loptom – nedovoljno opravljeni Sejduba Suma i najmlađi tinejdžer na terenu Filip Stevanović. Nije im bilo puno vremena potrebno da stvore priliku.

Partizan je preskočio jedan veliki stepenik ka finalu. Ostaje mu još jedan da materijalizuje pobedu protiv Crvene zvezde. U suprotnom ona neće vredeti mnogo. Posao će morati da završi protiv drugog najvećeg protivnika u Srbiji – Vojvodine.