Sve čisto na derbiju!

RAKA ĐUROVIĆ ZA MONDO: Majstorski Simović za DESET!

Autor Vladimir Sukdolak

Opšti je utisak da je Novak Simović odlično sudio derbi. Saglasan je i sudijski ekspert Raka Đurović.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Poslednih godina NIJE bilo derbija, a da posle utakmice posebna uloga i tema ne pripadne sudijama. Uvek je jedna od strana, uglavnom poražena, bila nezadovoljna tvrdeći da su direktno oštećeni i da su zbog grešaka "ljudi u crnom" ostali bez povoljnog rezultata.

Uloga da sudi 200. meč između Partizana i Crvene zvezde (1:0), sada u polufinalu Kupa, pripala je Novaku Simoviću. Poznati srpski arbitar treći put delio je pravdu u međusobnom okršaju "večitih" i, ocena je stručnjaka, da je ovaj put vrhunski odradio posao – najbolje do sada, uz sjajne asistencije pomoćnika Milovana Ristića i Dalibora Đurđevića.

Sudijska ekipa bila je neprimetna, na visini zadatka i osim jednog ofsajda dosuđenog Partizanu pred kraj utakmice, može se reći da je posao odradila bez greške.

S tom konstatacijom je saglasan i nekadašnji arbitar, a danas ekspert za suđenje Raka Đurović.

"Sudija je majstorski osetio utakmicu! Simović je vrhunski pripremljen ušao u derbi i odradio ga kako treba. Na vreme je osetio faulove, sankcionisao ih, skrenuo pažnju igračima kako da se ponašaju, opomene je delio opravdano i imao je ujednačen kriterijum", rekao je Đurović za MONDO.

Po društvenim mrežama pojedini navijači Zvezde smatrali su da je golman Partizana Vladimir Stojković zaslužio isključenje kod prekršaja nad Aleksom Vukanovićem izvan šesnaesterca. Pravila su, međutim, jasno na strani čuvara mreže crno-belih i u korist odluke Novaka Simovića.

"Još jedna odlična odluka sudije. Nije svaki start golmana van 16 za crveni, gledaju se i druge okolnosti, gde se nalazi napadač, koliko igrača ima pored ili iza golmana... Bio je to primer gde igrač zbog starta mora da dobije javnu opomenu, ni manje, ni više", naglasio je Đurović i dodao: "On je kao sudija na derbiju iscrpeo mnogo više nego što su mu igrači na terenu nudili. Šteta što kod nas nema više derbija i kvalitetnih utakmica na kojima bi sudije mogle da se iskazuju i dokazuju", podvukao je Raka Đurović.

Da je Simović dobro odradio posao potvrđuje i to što iz Ljutice Bogdana i Humske još uvek nema nijedne reči upućene na račun sudijskih odluka u polufinalu Kupa.

Ili je još rano...