Ovo bi moglo da promeni fudbal

FIFA izmislila dva nova pravila! Pogađate, reč je o transferima!

Izvor mondo.ba

Jedno se odnosi na prelazni rok, a druga za broj klubova za koje može da nastupa fudbaler tokom jedne takmičarske sezone

Čelni ljudi svetskog fudbala doneli su danas u Cirihu dve značajne odluke!

Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je ovog četvrtka da se širom sveta dozvoljava "početak prelaznog roka i pre isteka tekuće takmičarske sezone", koja je bila suspendovana na par meseci zbog pandemije korona virusa.

Veruje se, ipak, da tim koracima neće krenuti Englezi, s obzirom na to da je izvršni direktor lige Ričard Masters naveo da klubovima sa Ostrva neće biti dozvoljeno da zvanično potpisuju nove ugovore sa igračima prije nego što se sezona na terenu završi 25. jula.

Druga važna odluka FIFA odnosi se na broj klubova za koje fudbaler može da nastupa tokom jedne takmičarske sezone.

Do sada su igrači širom Evrope i sveta tokom jedne sezone mogli da brane boje dva kluba.

Sada je taj broj povećan, pa će svi igrači moći da nastupe maksimalno za tri kluba. Ovo pravilo je prethodnih sezona bilo prepreka i nekim srpskim klubovima kada nisu uspevali da prodaju ili kupe igrača kog su želeli, jer je već nastupao za dva tima.

Poslednji takav primer je Radživ van la Para, doskorašnji fudbaler Crvene zvezde. Holanđanin je stigao kao veliko pojačanje iz Hadersfilda, a zatim nije mogao da napravi transfer, iako klub više nije računao na njega.