Fudbal

Legenda "tobždija nemilosrdna: Emeriju je klupa Arsenala bila POKLON!

Autor Pavle Knežević Izvor mondo.ba

Jens Leman misli da je uprava kluba napravila grešku

Tri vezana trofeja u Ligi Evrope sa Seviljom preporučila su Unaija Emerija Pari sen Žermenu.

Sa "svecima" je osvojio sedam trofeja, pre nego što se u maju 2018. godine odlučio na seobu u Englesku, prvi put u trenerskoj karijeri.

Posle Lorke, Almerije, Valensije, Spartaka iz Moskve, Sevilje i Pari sen Žermena, Unai Emeri je sjeo na klupu Arsenala...

... koji je, ističe Jens Leman, tim potezom napravio grešku.

Emeri je menadžer Arsenala bio do novembra prošle godine, kada je smenjen, a na njegovo mjesto postavljen je Mikel Arteta, dotadašnji pomoćnik Pepa Gvardiole na klupi Mančester sitija.

Ekipu je vodio na 78 utakmica, a smenjen je pretposjednjeg meseca prošle godine, nakon niza loših rezultata koje je ostvario sa ekipom (sedam vezanih mečeva bez pobede).

"Kad je Venger otišao iz Arsenala, vrh kluba je organizaciju promijenio iz korena. Smatram, međutim, da su doveli pogrešnog čovjeka, Unai Emeri je bio pogrešan izbor", rekao je Leman, deo generacije Arsenala koja je 2004. godine osvojila titulu bez poraza.

Izvor: Martin Rose/Bongarts

Čime potkrepljuje stav?

"Ljudima sa vrha nije lako kada moraju da donesu odluku o novom treneru. U toj situaciji su pogrešili. Emerijev glavni problem bilo je nepoznavanje engleskog jezika. Implementirao je dobre ideje tokom rada u Španiji, ali ga je nepoznavanje drugog jezika sprečilo da ih sprovede u Arsenalu. Mislim da je za njega mesto trenera Arsenala došlo kao poklon", rekao je Leman.

Bivši reprezentativac Nemačke odigrao je tačno 200 utakmica za Arsenal, a u poslednjoj sezoni Vengerovog mandata bio njegov pomoćnik.