VERUJETE LI?

Po jedan GEJ igra u svakom klubu u Premijer ligi!

Autor Milutin Vujičić

Ovo je tvrdnja kapitena Votforda koja će odjeknuti...

Homoseksualnost odavno više nije "tabu tema" kao nekada, ali se sportisti uglavnom odlučuju da kriju svoje seksualno opredeljenje zbog straha od reakcije okoline i javnosti.

To naročito važi za fudbal, koji je "najmuškiji sport", pa se tako mali broj igrača uopšte "autovao". I dalje je najpoznatiji primer nemačkog fudbalera Tomasa Hiclšpergera, a mnogi smatraju da je "gej igrača" mnogo više i da je pitanje trenutka kada će mnogi od njih to saopštiti.

Kapiten engleskog Votforda, sjajni napadač Troj Dini, uoči nastavka Premijer lige gostovao je u jednom podkastu i govorio baš o ovoj temi.

"Iskreno, rekao bih da u svakoj fudbalskoj ekipi postoji barem jedna gej ili biseksualna osoba. Oni su tu, verujte, oni su sto posto tu", rekao je Dini i pojasnio svoj stav:

"Mislim da se ljudi iz gej zajednice boje odgovornosti da budu prvi. Kad se prvi neko izjasni, uslediće će gomile reakcija. Mislim da bi ih se već u prvoj nedelji javilo barem stotinu njih. Jednostavno, ne žele biti prvi i postati zaštitno lice".

Mnogo više primera ima u ženskom sportu, poznatije fudbalerke su javno saopštile svoju seksualnu orijentaciju, poput Megan Rapino, ali u muškom to ide malo teže...

"Kada oni završe karijere onda kažu da su gej, to je sigurno težak teret kroz karijeru", rekao je Dini i izrazio želju da će mnogi fudbaleri biti hrabri pri saopštavanju ove odluke, iako je u pitanju privatna stvar, a ne nešto bitno za javnost.

Verujete li da je zaista makar jedan gej fudbaler u svakom klubu u Premijer ligi?