Fudbal

Adios PAPA: Korona uzela još jedno veliko fudbalsko ime!

Izvor mondo.ba

Meksiko tuguje za svojom legendom...

Meksiko tuguje za svojom fudbalskom legendom, koju je sa razlogom smatrao "ocem".

Korona je odnela još jedno veliko ime svetskog sporta - borbu sa kovid-19 zarazom izgubio je Aron Padilja Gutijerez, čuveni "Papa", učesnik Mundijala u Engleskoj 1966. i rodnom Meksiku 1970. 

Možda će vas zanimati

Društvene mreže preplavile su poruke posvećene "Papi", kako su ga zvali, iz zahvalnosti prema svemu što je za života učinio za meksički fudbal.

Čovek koji je nastupao i trenirao trofejni Pumas, a potom dugo godina radio u Fudbalskom savezu Meksika, preminuo je u 77. godini. Bolovao je od Alchajmerove bolesti.

U klupskoj karijeri je osim Pumasa, takođe branio boje Atlante i Verakruza. U Meksiku, za koji je odigrao 55 utakmica i postigao osam golova, smatrali su ga jednim od najboljih igrača u istoriji. Bio je deo ekipe koja je na Svetskom prvenstvu pred domaćom publikom ostvarila, do danas, najveći rezultat tog tima - četvrtfinale.

Kao funkcioner u Pumasu osvojio je titulu 2004, Kup Južne Amerike i trofej "Santijago Bernabeu", a bio je i čelni čovek Disciplinske i Sudijske komisije meksičkog saveza pre penzionisanja zbog teškog obolenja.

Kada je ustanovljeno da nosi koronavirus, zdravlje mu se naglo pogoršalo, a vest o njegovoj smrti potresla je građane, naročito one koji su zagriženi za omiljenu igru većine od 127 miliona Meksikanaca.

Talas pandemije, posle Sjedinjenih Država, žestoko je pogodio je njenog južnog suseda, koja je dugo već jedno od svetskih žarišta zloslutne zaraze. Broj pozitivnih premašio je 150.000, a žrtava - 17.000!