Prođe 10 godina

Lane u "kanalu" i Stojke "hobotnica": Decenija je PROŠLA!

Autor Vladimir Sukdolak

Danas se navršava deset godina od kako je Srbija pobedila Nemačku na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Na nove istorijske trijumfe i dalje čekamo.

Nikad pre, nekid posle. Ponekad blizu, obično daleko.

Reči koje ukratko opisuju bilans utakmica u kvalifikacijama ili na velikim takmičenjima naših reprezntacija (SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije) od raspada velike SFRJ.

Tačno je!

Na put za takmičenja na kojima smo učestvovali (SP 1998, EURO 2000, SP 2006, 2010. i 2018) nikada nismo pobedili nijednu VELIKU selekciju iz zapadne Evrope i Južne Amerike. Osim...

Imali smo prilika... Igrali smo sa Špancima, sa Francuzima, Italijanima, Portugalcima, Holanđanima... Na Mundijalima smo gubili od Argentine i Brazila.

Osim Nemaca!

Sa "Švabama", uz Brazil najvećom silom među navedenima i onima koje nisu, imamo pozitivan skor na velikim takmičenjima. Čak su nam se na Svetskom prvenstvu u Francuskoj provukli posle 2:0 za "plave".


Drugi put, na Mundijalu u Južnoj Africi, nisu uspeli da se izvuku. Od tog duela u Port Elizabetu prošlo je tačno deset godina i trijumf protiv "pancera" i danas predstavlja najveću pobedu Srbije u fudbalu od samostalnosti.

Posle poraza od Gane, Srbiju je čekao meč "biti il' ne biti", a sa druge strane terena stajao je protivnik spreman da osvoji titulu. Tadašnji selektor Radomir Antić uspeo je da motiviše ekipu, da je podigne nakon neuspeha na debiju sa Ganom i da, mora se priznati, iznenadi svet.

Srbija - Nemačka 1:0
Izvor: YouTube



Manuel Nojer kapitulirao je u 38. minutu, kada je Lane Jovanović pokupio jednu loptu ispred "peterca" i zakucao je u mrežu favorita. Još uvek je u sećanju i radovanje strelca i skok u kanal kada je krenuo ka tribini sa navijačima. Minut ranije Srbija je dobila i brojčanu prednost, jer je zbog drugog žutog kartona isključen Miroslav Klose.


Nemci su svim silama, iako sa desetoricom, napali Srbiju. Briljirao je Vladimir Stojković među stativama, uspevši čak da ispravi veliku grešku Nemanje Vidića (igrao rukom u kaznenom prostoru), odbranivši penal Lukasu Podolskom u 60. minutu. "Orlovi" su se odbranili i pobedili.

Put kao osmini finala bio je otvoren. Trebalo je samo savladati Australiju koja je do poslednjeg kola u Grupi D već bila izgubila šanse. Odgovarao nam je i nerešen rezultat 2:2.

Ali, pet dana posle velikog trijumfa, mi smo izguibili...

SRBIJA: Stojković, Kolarov, Ivanović, Vidić, Subotić, Krasić, Stanković Kuzmanović (Petrović 75), Jovanović (Lazović 79), Ninković (Kačar 69), Žigić.

NEMAČKA: Nojer, Fridrih, Mertesaker, Lam, Badštuber (Gomes 77), Kedira, Švajnštajger, Ozil (Marin 70), Muler (Kakau 70), Podolski, Kloze.