A bio je ''pojačanje''

Odigrao 204 minuta i završio sezonu: O čemu misle u Arsenalu?

Autor Dušan Ninković

Španski fudbaler Pablo Mari se neće vraćati na teren ove sezone.

Izašao je iz igre u 24. minutu meča protiv Mančester sitija i taj detalj je pokrenuo lavinu. Na terenu se umesto Pabla Marija našao David Luiz.

Brazilac je već neko vreme na udaru kritika, jer ono što prikazuje ove sezone daleko je od ozbiljnog nivoa. Neki bi rekli da je kompletna igra Arsenala takva i imali bi dobre argumente u toj priči.

Možda će vas zanimati

Pablo Mari je stigao na pozajmicu sa pravom otkupa iz Flamenga, a u evropskom fudbalu je poznat i kao nekadašnji član upravo Sitija. Istina, tamo nije igrao, samo su ga slali na pozajmice.

Trebalo mu je vremena da se privikne na Engelsku, nakon što je u Južnoj Americi postao jedan od najboljih defanzivaca. Njegova karijera u Arsenalu je možda, ili bolje rečeno verovatno, već završena, a odigrao je samo 204 minuta.

Povreda koja mu je okončala ovu sezonu stavila je na ogromne muke Mikela Artetu. Treći trener ''Tobdžija'' u ovoj sezoni je na istom meču izgubio dvojicu štopera (Mari povreda, Luiz isključenje), a neko vreme neće računati ni na Granita Džaku, koji se prvi povredio.

Potpisan ugovor sa Luisom prethodnog leta, pa dovođenje Marija koji nije bio na velikoj pozornici već dugo vremena, pokazali su da se u Arsenalu gotovo ništa ne radi planski.

A ako vam kažemo da je tokom ove sezone 14 različitih igrača igralo u odbrani tima iz Londona, sve će vam postati jasno.

Na štoperskim pozicijama su se smenjivali Sokratis, Mustafi, Holding, Čembers, Luis i Mari, a u klubu je uspeo da zabeleži jedan nastup i Mavropanos, pre nego što je otišao na pozajmicu. Bekove su igrali Belerin sa jedne, a Tirni, Kolašinac, pa i sada već odsutni Monreal sa druge strane. Ovom spisku treba dodati Granita Džaku, koji je deo sezone proveo u poslednjoj liniji, kao i dvojicu mladih fudbalera.

Ajnsli Mejtland-Najls i Bukajo Saka su, silom prilika, postali bekovi, iako su tokom cele karijere u mlađim kategorijama igrali kao krilni fudbaleri.

O samim rotacijama u defanzivnoj liniji je, iz ove perspektive, potpuno pogrešno pričati. Tako su se na desnom boku nalazili štoperi Čembers i Mustafi, Džaka je igrao levog beka i bio peti izbor na toj poziciji, a Naćo Monreal, koji je u međuvremenu otišao iz kluba, danas bi bio pojačanje.

Trojica trenera, 14 defanzivaca i način da se odbrana uigra? Pa, to ne postoji kao opcija. Samo što u Arsenalu nisu svesni da nešto moraju da promene.