Fudbal

Sveštenik Vest pamti hrišćansku braću: Nadam se da je Sale postao veliki!

Autor Pavle Knežević Izvor MaxBet sport

Legendarni Nigerijac prisetio se slavnih dana i bio je oduševljen kada je čuo da se njegovo proročanstvo ispunilo!

Izvor: MN Press

Jedan od najzvučnijih transfera u srpskom fudbalu i svakako jedna od najzanimljivijih figura sigurno je Taribo Vest, Nigerijac koji je sa Partizanom igrao onu sezonu Lige šampiona u kojoj su u Beograd dolazila najveća imena svetskog fudbala.

Kolege sa portala MaxBet sport uspele su da stupe u kontakt sa Vestom, sada sveštenikom i osnivačem crkve, koji jako lepim rečima priča o "hrišćanskoj braći" iz Srbije i Partizanu.

"Prvo da se zahvalim hrišćanskoj braći iz Srbije što me nisu zaboravili, što su mi svi pokazali poštovanje kada sam došao u vašu prelepu zemlju", rekao je Vest u razgovoru za MaxBet sport.

"Sećam se nekoliko stvari što se tiče mog prelaska u Partizan. Prvo je bio poziv trenera Mateusa koji je insistirao da dođem u Partizan jer je video mene kao centralnu figuru odbrane, mislio je da mogu da povežem kompletnu ekipu. Zahvalan sam mu bio na poverenju. Drugo čega se sećam je to koliko sam naporno radio pred sam dolazak u Partizan. Tada sam već imao velikih problema sa povredama i zaista sam posvetio bio telo i duh da vratim formu na prepoznatljiv nivo, a uz pomoć boga sam uspeo. Božja volja i Lotar Mateus su me na kraju doveli u Partizan", ispričao je Vest.

Bilo je mnogo nezaboravnih utakmica te evropske sezone. Od dvomeča sa Njukaslom do žestokih okršaja sa "galaktikosima", kao i duela sa budućim prvakom Evrope Portom.

"Beograd je živeo za naše utakmice, bilo je neverovatno igrati na stadionu Partizana koji je imao neku posebnu dušu. Teško je izdvojiti omiljenu utakmicu, ali neka to bude Njukasl i naša velika pobeda za plasman u Ligu šampiona. Ivica Kralj je tada pokazao da su čuda moguća", priča Vest i nastavlja:

"Imao je tada Partizan nekoliko igrača koji su zaslužili velike karijere samo nisu bili dovoljno eksponirani u Evropi. Ipak, meč koji je meni u posebnom pamćenju je okršaj protiv Real Madrida. Tada smo pokazali da smo pravi tim iako nismo pobedili, pokazali smo tada da možemo da se nadmećemo sa moćnim Realom. Još uvek pamtim promašaj Saše Ilića, posle meča sam mu samo prišao i zagrlio ga. Rekao sam mu tada da će postati veliki fudbaler i da je božji plan da postane legenda Partizana. Nisam pratio njegovu karijeru previše, ali se nadam da je ostavio trag u Partizanu kakav sam mislio da može", izgovorio je legendarni Nigerijac i ne shvatajući šta priča.

Kolege se ga ubrzo upoznale sa tim ko je i šta je Saša Ilić za Partizan, nakon čega je usledio smeh.

"Smejem se jer sam radostan, znao sam da će biti veliki! Srce mi je puno! Nisam puno razgovarao sa momcima iz tog tima, ali svi su bili dobri ljudi, hrišćani, spremni da pomognu svakome, to je najbitnije", rekao je on.

Lotar Mateus, legendarni nemački fudbaler, koji je uveo Partizan u Ligu šampiona 2003. godine. Pored njega je Taribo Vest.
Izvor: MN Press/arhiva

Kaže da je odlazak bio prijateljski i da nije bilo nikakvih tenzija. Prosto, ugovori su istekli: "Sve je proteklo u prijateljskom tonu, volim sve ljude u Partizanu i nadam se da su svi dobro".

Društvene mreže su prošle godine zapalile slike Vesta kao sveštenika i to je, naravno, bila neizbežna tema.

"Ljubav prema bogu je najbitnija stvar u životu. Svi moramo da se okrenemo Bogu ako želimo da budemo spašeni, to je jedini put i ovom prilikom pozivam sve ljude Srbije da ostanu na božjem putu. Uvek sam bio religiozan i osećao poziv boga, ali tek posle Partizana sam shvatio šta je moj pravi poziv u životu. Iako sam posle igrao još nekoliko godina, u tom periodu sam shvatio da želim da postanem sveštenik i da život u potpunosti posvetim Bogu", priča Vest i nastavlja:

"Posle fudbala, prvo što sam odlučio je da se vratim u otadžbinu. Nigeriji su potrebna ljubav i Božja reč. Nekoliko godina kasnije sam osnovao svoju crkvu koja ima samo jedan cilj, da pomogne svakome i širi ljubav. Kao fudbaler sam dosta toga prošao, video dosta toga. Dobro se sećam i Svetskog prvenstva 1998. godine, nismo napravili bolji rezultat samo što nismo imali mir u glavi i srcu. Danas sam čovek koji sam o Bogu razmišlja", rekao je Vest.

O Srbiji i danas misli sve najlepše.

"Vrlo brzo sam shvatio da je to narod koji voli hrišćanstvo i boga, nekoliko igrača mi je pokazalo vaše crkve koje su zaista prelepe. Srbija je zemlja za svakog čoveka", rekao je Taribo Vest na kraju razgovora za MaxBet sport.

Tagovi